Загори

Загори е област в планините Пинд, Северозападна Гърция. Името Загори е от славянски произход, където "За", означава "зад" и "Гори", което означава планина. Цялото име се превежда като "земя зад планината". В областта има 45 села и население от около 6000 човека. Което като средна гъстота на населението е 6 души на кв.км. - тоест няма хора, което му е и хубавото. Всичките 45 села са свързани помежду си чрез планински пътеки и традиционните за областта сводести каменни мостове. В интерес на истината, повечето съвременни пътища са построени след 1950 година.

Първите следи от човешко присъствие в региона са от преди 10 000 години. Въпреки това, исторически погледнато, районът винаги е бил малко населен. Има легенди, че древното царство Molossians, което се е намирало тук, е основано от създадените от съюза на Андромаха (съпругата на Хектор) и Неоптолем (сина на Ахил), деца.

Цялата местност е много и различно красива. През цялото време се чудих дали се намирам в Гърция, защото природата и архитектурата на областта Загори са много различни от типичната ни нагласа за това, което трябва да видим в Гърция. На територията на Загори е и националният парк "Аоос - Викос". Парка е кръстен на двете основни клисури в областта и обхваща 12 600 хектара планински терени, реки, езера, пещери, каньони. В парка, могат да се практикуват: рафтинг, кану-каяк, пешеходен туризъм и планинско колоездене.

Селата са изградени около централният площад "месохори". Винаги присъства голяма църква, дърво и обществена чешма. Във всеки отделен квартал на селото има и една по-малка църква. Улиците на селата са павирани и имат и тротоари.

В областта Загори има около 60 каменни моста, всичките строени между 18 и 19 век. Повечето от тях са построение с дарения на богати загорианци и съвсем естествено носят имената им: Плакидас, Мисиос и т.н. Докато бяхме във Загори, не успяхме да посетим всичките 60 моста, но все пак посетихме няколко от най-запазените и известни каменни съоръжения.