Идра

Само на час от атинското пристанище Пирея, се намира един от най-аристократичните острови в Гърция – остров Идра. Разположен е в Арго-Сароническия архипелаг, намиращ се много близо до източното крайбрежие на Полуостров Пелопонес. През 60-те години е бил много популярно средище на хората на изкуството и от тогава е запазил космополитния си и артистичен характер.

Столицата на острова , където е и пристанището, е единственото населено място. Гледан от морето, сгушения в острова град, прилича на картина, изрисувана в цветовете бяло, сиво и синьо. От двете му страни се извисяват крепостни стени с оръдия върху тях, спомен за великата история на този малък остров. Живописния град е с големи, красиви къщи, амфитеатрално разположени, скрити зад високи каменни зидове. Можете да ги видите през открехнатите масивни цветни порти. Погледнете ли вътре, ще останете запленен от малките китни дворчета, обсипани с цветя. Атракция по калдаръмените улички са и многобройните котки , които се излежават на припек и придават спокойствие на целия пейзаж.

А спокойствието тук се дължи на това, че Идра е остров, на които единственото транспортно средство са мулетата и конете. На него няма коли, градски транспорт или мотори.

За разлика от другите острови, Идра не може да се похвли с голям избор на плажове. Само на няколко минути по крайбрежието ще срещнете първия плаж, който обаче е скалист, а ако продължите, ще откриете и малки пясъчни плажове. Местността Камини, която е на 10 минути от основното селище, е обсипана с множество рибни таверни, накацали по скалите с гледка към архипелага.

Въпреки цялото спокойствие, което цари на острова, нощният живот е интензивен и предлага елегантни заведения, като барове, ресторанти, кафенета и купони до зори.