Ксанти

Ксанти, главният град на префектура Ксанти, е съвременен и едновременно с това традиционен град, който може да удовлетвори желанията на всеки посетител и да се превърне в удобен случай за бягство от ежедневието. Според легендите на това място в дълбокото минало Херкулес поставя основите на град, наречен Абдера, където са родени древногръцките философи Демокрит и Протагор и историкът Хекатей.

През 879 г.пр.Хр. Ксанти е малко селище, на което е предопределен дълъг път, изпълнен с бедствия, редуващи се със златни години. Без значение дали владетели на местността са османци, българи или гърци, Ксанти съхранява ритъма на ежедневието си и постепенно се превръща във важен търговски център за Европа, благодарение на отглеждането и търговията с висококачествен тютюн, основен поминък на местното население.

Днес Ксанти е космполитен и модерен град, пуснал корени в дълбокотo си минало. Каменните къщи, здравите зидове и тесните калдаръмени улички си спомнят най-добрите времена от 18 век, когато търговията с тютюн процъфтява. Градът е запазил старата си част и днес тя представлява същински открит музей на местната архитектура, несравнима с никой друг град, оформяща удивителния, уникален облик на Ксанти. Очарователното съжителсто на различни стилове – бел епок, италиански ренесанс, гръцки неокласицизъм и немски романтизъм – създават истинския Ксанти, този, който заслужено бива наричан “Градът на хилядите цветове”.

Уличките на града, опасващи големите каменни къщи, часовника на централния площад, Градската галерия и Фолклорния музей отварят вратите на миналото и посрещат гостоприемно всеки посетител да предприеме разходка-връщане към дългата история на Ксанти, към легендарните времена и Херкулес, към траките, османците, българите, гърците. Към всички, които са участвали в изграждането на историята и културата в местността. А днес Ксанти е голям културен център за региона на Източна Македония.

Но в никакъв случай не бива да си тръгнете от Ксанти, без да се насладите на местната кулинария и да опитате деликатесите сутзукакия, баклава, шекер паре, локум и много други. Кухнята е част от атмосферата на града и част от спомените, които създава у посетителите си.

Сред най-примамливите предложения на Ксанти са месните фестивали, най-големи сред които са Карнавала и Фестивала на стария град.


Petrinos Lofos Мандра Ксанти, Тракия
Виж на картата