Солун

Древният Солун е вторият по големина град в Гърция и един от най-старите градове в Европа. Смята се, че е открит около 315-а г. пр. Хр., на мястото на стари праисторически селища, датиращи от 2300-а г. пр. Хр. За негов основател се спряга македонския крал Касандър, а селището е кръстено, на съпругата му, сестра на Александър Велики – Тесалоники. През римско време той е посещаван от Свети Павел, който проповядвал новата религия тук.

Едни от най-запазените паметници останали в Солун са тези от византийско време. Тогава Солун става втори културен и артистичен център на Византия след Константинопол. Със Солун са свързани и братята Кирил и Методий, които заемат специално място в историята на този период. Създателите на славянската писменост и култура са родени в този град. Градът има и голям принос за развитието на културата и в по-късен период по време на турското робство. Тук са запазени едни от големите гръцки училища позволили да се съхрани гръцката култура през вековете.

Не можете да посетите Солун, без да видите поне най-важните исторически паметници на града. Забележителностите тук са хиляди, като от римския период са най-известни, арката на Галерий и ротондата. От византийския период са запазени много църкви и манастири в околностите на града, но най-известна е катедралата Св. Димитър. Тук се пазят мощите на светеца, за които се вярва, че са чудотворни. Не пропускайте да си налеете от водата в храма. Водата от чешмата изградена вътре преминава през мощите на светеца затова се и смята, че е лечебна.

Не по-малко значима е Бялата кула. Крепостта е разположена на крайбрежната алея и в миналото е била затвор, но днес е един от основните музеи в града.

Но освен като важен туристически и културен център, Солун е и един модерен град с модерна архитектура и много магазини. Ако обичате да пазарувате не пропускайте да се разходите по търговската улица на града. Бутици на световни дизайнери, бляскави бижутерски магазини и множество галерии на модерното изкуство ще ви накарат да забравите за всичко, освен ослепителния им блясък.


Hotel Excelsior Солун, Македония
Виж на картата