Тасос

Тасос е космополитен остров, покрит със зеленина, разположен в Северно Егейско море, притежаващ историческо богатство. Историята се връща до древните времена. Тасос е обгърнат от митове. Според един от тях, Зевс се е приютил на Тасос, след като е отвлякъл Финикийската кралица, Европа.

Има доказателства за обитаване дори от праисторически времена. Могат да се видят останки от оградени крайбрежни селища при Лименариа, при Теологос и при Скала Сотирос. Всъщност, историята на острова започва с пристигането на първите гръцки заселници от остров Парос. В началото на 7-ми век преди Христа, Париани, по управлението на Телесикли, баща на поета Архилокос, се заселват в местността около Лименас и създават своя столица, наречена Тасос.

Градът се разпространява по хълмовете с цитадела на върха. Тасос се развива, посредством разработване на нови колонии на срещуположния бряг: Галипсос, Аполония, Оисими (Перамос), Антисара (Каламитса), Неаполис (Кавала), Пистирос и Топейрос. След като Персите преминават през острова, те влизат в съюза на Атиняните. Спартанците завземат града и го разрушават. Македонският владетел Филип 2-ри го присъединява към държавата Македония. През Римско време, Тасос процъфтява, докато по Византийски времена, той е бил обект на арабите, генуезите, турците и венецианците. Последните собственици на острова, фамилия Гатилуси, го предават на турците. Турците го поемат през 1479 г.; от 1813 до 1902, островът е бил предлаган като дар на Мехмет Али, основателя на Египетската династия. Тасос е освободен от турско робство и влиза в държавата Гърция през 1912 г.

Зеленият остров изобилства със закътани плажове. Повечето пясъчни ивици са трудно достъпни, но това пък е допълнителна тръпка. Не е изключено харесаният от вас плаж е превзет от нудисти, но все ще намерите и своето райско място да се наслаждавате на слънцето.

Любителите на катеренето и разходките сред планината също могат да открият своите маршрути, а за всеки случай ще спомена, че най-високият връх на Тасос се казва Ипсарио (1203 м), а най-добрата отправна точка за неговото щурмуване е град Теологос.

Както за всяка туристическа дестинация, и в Тасос важи правилото, че има нощувки за всеки вкус и джоб. Островът разполага с пет къмпинга, над сто семейни хотелчета, в които двойна стая може да се наеме и за 50 евро, както и отдаващи се под наем луксозни еднофамилни къщи. Това, което липсва, за щастие са големите хотели мастодонти, характерни за по-комерсиалните гръцки курорти и българското Черноморие.

По отношение на храната и забавленията, към хотелите и в големите градове има таверни, барове и дискотеки, а цените са като в континентална Гърция.

На финала, преди да поемете към София, задължително спрете в Кавала - този град си заслужава цял отделен пътепис, но накратко - вижте римският акведукт, средновековната крепост, старият град и къщата на Мохамед Али.

Село Пангия е известно с огромните си борове, извисяващи се над площада, течащата прясна вода и домашните сиропирани сладки, на които е трудно да се устои. Криси Амудиа се простира по крайбрежието под Панагия и е известна с плажуващите на воля, красивите вълни, плискащи се по брега, както и старите таврни. Потамия: традиционен курорт, чийто хълмове предлагат панорамни гледки.


Hotel Moonbeam Пефкари, Тасос Виж на картата
Studios Pefkari Пефкари, Тасос
Виж на картата
Green Sea Скала Потамия, Тасос
Виж на картата
Studios Aspa Кинира, Тасос
Виж на картата
Zako Apartments Трипити, Тасос
Виж на картата
Trypiti Bungalows Трипити, Тасос
Виж на картата
Villa Smaro Скала Мариес, Тасос
Виж на картата