Сими

Сими - очарователно място – е гръцко съкровище и истински музей на пастелната класицистична архитектура от края на ХІХ в. Тя представя един кратък период на слава и несравним разцвет, когато на този остров на корабостроители и търговци се строят резиденции и украсени църкви, преди Сими да потъне в забвение. Днес той отново се раздвижва, но само когато екскурзиантите от близкия Родос доплават за обяд и разходка.

Сими е малък остров от островната група на Додеканезите. Намира са на 9 км от турския бряг и на 1 час с ферибот от Родос. Основен град и столица на острова е едноименния Сими, който се разделя на 2 части - пристанището Гиалос и селището Чорио. Къщите на острова са строени в неокласически, венециански стил. Днес повечето къщи са реставрирани. На входа на пристанището има стара кула построена през 1881 г. Наблизо са катедралата и морския музей. На 3 км югозапад е църквата Архангел Михаил построена от рицарите йоанити. Сред най-популярните плажове на Сими са Нос, Педи Нимпорио и Панормитис. Някои от плажовете са покрити със ситни гладки камочета, други с пясък. Основните плажове са в източната част и се обслужват от водни таксита. Във вътрешността си острова е хълмист и сух. Пътищата се вият сред скали и канари. Температурите тук достигат до 40°.Някои посетители са обезкуражени от липсата на пясъчни плажове и рядко рискуват да се поразходят сред живописния интериор на Сими от нащърбени скали, борове и кипариси. До брега, с неговите драматични стръмни скали и заливчета, най-добре се стига с кораб или пеша по един приятен маршрут.

Изключително живописно островче, рай за фотографите, застинало в безвремието между миналото и настоящето. Познато е с историческия манастир на Архангел Михаил - Панормитис широко известен с чудотворната си икона. Освен заливчето с манастира и още 2-3 до някои от които се стига само по море има едно селце - Сими, разпростряло се около силно врязан залив.

Острова е скалист, безводен и обикновено е много горещо затова под всяка тента има вентилатори, а родосци го избягват през летните месеци. Поради релефа и ограниченото място къщурките са накацали една над друга по склоновете. Има един стръмен път по който криволичат малки рейсчета и няколко таксита, инак навсякъде се стига по стълби. В миналото са били много известни бързите дървени рибарски каици строени от местни майстори. Жителите му се славят с работливост и практичност. Много от мъжете стават капитани, силно уважавана в миналото професия, забогатяват и строят големи къщи, коя от коя по-хубави и показни. Около Втората световна война хората обедняват и масово емигрират. Пръснати са по света, къщите безвъзвратно се рушат, наследници много или незаинтересувани на ги поддържат и само някои запустели зидове свидетелстват за миналото величие. Входните врати са били красиво оформени, почти произведения на изкуството, въпреки сегашния си окаян вид. Домакините са известни с чистотата и спретнатостта на дома им. От старите прозорци през дантелата на пердетата срамежливо наднича душата на сръчна жена. Уличките понякога са толкова тесни, че ако снимаш не можеш да хванеш в кадъра цялата насрещна сграда. По безводната камениста земя трудно се отглеждат растения, но въпреки това от всеки двор надничат цветя, а от скали и каменни зидове се подават храстчета, кактуси и сукуленти. До съвсем нова и поддържана сграда се мъдрят стари руини. Крайбрежната уличка през лятото гъмжи от туристи около скъпите магазини, таверни, кафета, а по високите калдъръмени сокаци цари тишина, спокойствие и морна летна нега. Островчето е пълно с противоположности и всеки може да намери нещо от това, което търси. Огледален образ и умален модел на цяла Гърция...

Има и прекрасни плажове на остров Сими. Подходящи за плуване са тези при Йалос, Педио, Ембориос, Маратунда, Нау и до островчетата Чв. Марина и Нимос.


Villa Niriides Сими остров, Додеканези, Гърция
Виж на картата