Сикия

Древност, история и величие – в югоизточния край на ръкава Ситония се намира едно от най-старите селища на Халкидическия полуостров - Сикия. Курортът дължи славата си не само на добрата си почивна база, но и на богатата си и интересна история. Има много легенди свързани с името на града, като най-популярна е тази, че той дължи името на голямата смокиня (на гр. – сикия), около която е изграден.

Архитектурата на града и особено на старата част силно напомня на тази на Света Гора, тъй като връзките на Сикия със Света Гора датират отдавна, още от времето, когато са съществували метосите, които са подкрепяли финансово манастирите. Но освен, интересната местна архитектура, друга популярна забележителност е „Кукус” – скалист и висок хълм, който се огражда от крепост. Предполага се, че там е съществувало праисторическо селище, което е влияело на развитието на района в миналото.

Днес в Сикия традиционно се занимават с риболов, земеделие, животновъдство, пчеларство и туризъм, затова не пропускайте да опитате местния мед, риба или зехтин. Природното очарование на района се допълва от красивите брегове, които се намират в полите на планината Итамос. А в планината има много пътечки, които водят към гората, където можете да потърсите прохлада далеч от летните жеги. Местните хотели, стаи под наем, къмпинг, ресторанти, барове се грижат за удобството и доброто прекарване на туристите, а местните жители са известни със своето гостоприемство.

Макар в околностите на селището има множество красиви плажове известни с живописната си панорама, основният плаж на Сикия е най-предпочитан за отдих. Той е идеално равен и чист, а наоколо са пръснати десетки барове и кафенета, които осигуряват хладни напитки и отлична кухня.

А ако искате да опитате наистина страхотна кухня под главния плаж на Сикия, на около 3 километра се намират "5-те стъпки". Това всъщност са пет залива с плажове и таверни. На 2-та стъпка е плажът и таверната на Микас — непосредствено на плажа, чиято кухня е легендарна в района.


Hotel Nefeli Studios Сикия, Халкидики - Ситония
Виж на картата
Camping Katerina Сикия, Халкидики - Ситония
Виж на картата
Anthemida Rooms Сикия, Халкидики - Ситония
Виж на картата