Сивота

Сивота е живописно крайморско по селище, разположено в област Теспротия в Епир, очароващо посетителите от пръв поглед със своята природна красота. Селището е расположено само на 24 км южно от град Игуменица, срещу живописния остров Корфу. Сивота е туристическият център на района, богат на маслинови дръвчета и прекрасни плажове с уединени малки заливи.

Представлява живописно градче, заобиколено от зелени хълмове от една страна и с прекрасен залив от друга. Благодарение на великолепната си растителност и прекрасното синьо море, селището е идеален избор за семейна почивка и едноот най-красивите, и романтични места за влюбени!

За първи път Сивота е спомената в трудовете на Тукидид, който описва битката между коринтяни и жителите на Корфу по време на Пелопонеските войни (443 г.пр.Хр.). През годините селото се е наричало Волиа, после Муртос, за да приеме настоящето си наименование - Сивота през 1950 г.

Туризмът не е изменил традиционния живот в селото, всеки посетител има право на своето уединение, потопен в автентичната, древна атмосфера на Сивота. Вечерите предлагат богато местно меню в рибните таверни на плажа, под магическата гледка на залеза, когато слънцето се скрива, целувайки спокойната, гладка повърхност на водата.

Всички плажове на селото се достигат пеша или с малки лодки, които отвеждат пътниците си до всяка желана дестинация – Бела Врака, Мега Амос или до някой от очарователните малки острови, видими от брега.