Санторини

Закътан в най-южната част на Цикладите, скъпоценният камък на Егейско море – Санторини (Тира) , всъщност е група от острови - Тира, Тирасия, Аспрониси, Палеа и Неа Камени. Именно там Кусто търси изгубения град на Атлантида.

В миналото бреговата линия на Санторини била почти правилна окръжност, получена в резултат на вулканични изригвания, довели до образуването на острова. През 1400 пр.н.е. силна вулканична експлозия превръща централната част на Санторини в огромен кратер (калдера), изпълнен с морска вода. Днес активен вулканичен кратер има на малкия остров Неа Камени, разположен в калдерата.

Историците смятат, че изригването на вулкана е причината за изчезването на критско-минойската цивилизация (остров Крит се намира само на 100 км на юг от Санторини), и вероятно това е една от възможните основи за мита за Атлантида.

Днес Санторини е световна туристическа дестинация. На острова се преплитат тардиционния гръцки стил и модерния лукс. Осеян е с хотели, таверни, барове, дискотеки, красиви плажове и е заобиколен от кристално чиста вода.

Столица е град Фира. Неговата архитектура представлява интересно съчетание между венецианска и цикладска култура - бели каменни улици, оживени от магазини, таверни, хотели и кафенета. Неповторима природна атракция е залеза над Иа или Имеровигли. Най-известни плажове са на Камари и Периса. Известният Червен плаж, както ѝ Белият плаж, Черният плаж и Плажът на влюбените (Lover's beach) са близо до Акротири. Има и още множество селца - Пиргос, Мегалохори и др.


Villa Ambrosia Иа, Санторини, Цикладски острови
Виж на картата
Hotel Veggera Периса, Санторини
Виж на картата
Hotel Kalma Месария, Санторини
Виж на картата