Порос

Порос е малък остров на около 48 км южно от Пирея, разделен от полуостров Пелопонес посредством 200-метров морски канал. Старото име на острова е Погон. Историята му е богата. Археологически разкопки показват, че островът е бил населен още през Бронзовата ера. През Византийския период често е нападан от пирати. А по време на Османското владичество остава независим.

Островът всъщност се състои от две отделни парчета суша, свързани помежду си с мост. Малкият вулканичен остров Сфаирия, заема южната част. Там е разположен и главният град Порос. Най-голямата му забележителност е часовниковата кула, която е построена през 1927 година. Има и археологически музей.

Калаврия - в северната част е по-големия по площ остров. Освен това се счита, че там е роден Посейдон, богът на морето.

На Порос има 15 плажа, разположени на брега на Егейско море. Най-известният от тях е Аксели. Обкръжен е от борови гори и предлага всички необходими условия за приятно прекарване. На острова няма летище, но той все пак е лесно достъпен по вода. Фериботи пътуват всеки ден от пристанището в Пирея.

Порос – островът на Посейдон. Тук не Ви трябва часовник, нито телефон. Времето тече бавно, а всички новини можете да научите в таверната на плажа. Всъщност когато сте тук не Ви интересува какво става другаде.