Паксос

Паксос е най-малкият от Йоанийските острови, на разстояние 11 км от най-южната точка на остров Корфу. Много посетители се връщат всяка година, за да изпитат усамотението и спокойствието, неподправеното приятелско отношение от страна на местните жители и пленяващия пейзаж. Паксос е покрит с множество маслинови насаждения, някои маслинови дървета са с груби и извити стволове, като има и такива на по сто години.

Островът дава условия за много диви цветя и лозови дворове. Този чист и неопорочен пейзаж превръща ваканцията на остров Паксос в незабравимо преживяване. От 1960 г по-голямата част от 2500 население на острова е ангажирано в сферата на туризма, риболова и производството на зехтин.

Туризмът е бил постепенно внедрен като поминък на острова. Има прекрасни плажове и тихи заливи, кристално чисти води, отлични условия за плуване. Въпреки че, островът разполага с два пясъчни плажа, Паксос има най-прекрасните чисти води за плуване. Островът се е превърнал в предпочитана туристическа дестинация, но се е съхранил във времето.

Паксос няма летище и до него може да се стигне само по море от Корфу или от континенталната част на Гърция. Има редовни фериботни линии, а в южните курорти на Корфу се организират и еднодневни екскурзии с корабче до Паксос.