Парос

Разположен в сърцето на Цикладите, Парос е една от предпочитаните дестинации в Гърция. Ненадмината природна красота, плажове с кристално чисти води, "уникални" византийски пътеки, криволичещи между цикладските селца.

Исторически погледнато, Парос е известен с финия бял мрамор, довел до термина "Парийски" - използван за да опише мрамор с подобни качества. Днес, изоставени мраморни кариери и мини, могат да бъдат все още видени на острова.

Парикия (Parikia), столицата на Парос е красиво цикладско градче с бели кубични къщи и впечатляващи неокласически имения. Венециански замък от XIIIв. се извисява гордо от хълм в центъра на града и разкрива прекрасна гледка към него. Важен църковен паметник е църквата „Panayia Ekatontapyliani“ ,изградена през VIв.

В северната част на острова, в дъното на голям залив е разположен град Науса (Naussa) - вторият по големина на острова със своите 2300 жители. Науса има типичната цикладска архитектура - бели къщи със сини орнаменти и тесни улици. За разлика от пристанището в Парикия, това в Науса не е „задръстено“ от постоянно пристигащи и заминаващи фериботи.

Лефкес е селце, разположено в най- високата точка на остров Парос с прекрасна панорамна гледка над острова. Селото е разположено в планините и е заобиколенo от зеленина.

Марписа е традиционното село с отличителен средновековен характер. Изградено е на хълм, на няколко километра от известните плажове „Loyarás“ и „Pisso Livadi“. Психопания е друго интересно за посещение селце, чиито околности изобилстват от зеленина, потоци и диви маслинови дървета.

Красиви плажове на острова са: Ливадия, Криос, Пипери и Мегало Пипери, Лимнес, Св.Анаргири, Лангери, Писо Ливади, Дриос и други.


Camping Koula Парикия, Парос
Виж на картата