Парга

Парга е град (ок.5 хил.ж.) и община, разположен северозападна Гърция, област Епир; намира се на около 50 км от известното пристанище Игуменица, на 110 км от най-големия в тази част на Гърция град Янина и на 640 км от София.

Разположена е в близост до островите Пакси, Антипакси и Корфу, лесно достъпни, особено през лятото, със съществуващите фериботни връзки и круизни кораби. Благодарение на новопостроената магистрала Веерия – Игуменица, пътуването от България до Парга е лесно и бързо.

Градът е разположен на три малки залива с прекрасни плажни ивици и кристално чиста вода на брега на Йонийско море. Обявен е за туристически район в 1962 година.

Парга е едно от най-загадъчните и магични места в Гърция; тук според древните е бил входа за Подземното царство Хадес, край което протичала реката Ахерон. Един от ръкавите на реката, по който нейният демон или божество Херон, пренасял в лодка душите на умрелите през тъмните й води, минавал под земята, поради което се е считало, че тя е входът към Хадес. За древния грък, тази северозападна територия е била краят на обозримия и познат свят.

И за съвременните хора Парга е магнетично място; най-вълшебното в Епир и един от най-красивите градове на Гърция. Всяко лято хиляди туристи, привлечени от природните красоти и прекрасни плажове, посещават Парга, която като една благородна деликатна дама, лениво изтегнала се в сянката на старинната крепост, с непринудената си красота очарова своите посетители. По тесните калдъръмени улички, изкачващи се нагоре по хълма, се достига до самата крепост, откъдето се разкрива спираща дъха гледка към залива и островчето Панагия - перлата на Парга, с красивата църква и средновековна крепост от 14 век.

Парга по своята архитектура, колорит, дух, атмосфера, напомня по-скоро островна столица, отколкото част от материка въпреки, че тя е „материк” на квадрат, тъй като Епир на гръцки означава „материк”. Амфитеатрално разположените по склоновете дву- и триетажни миниатюрни многоцветни къщички, с дървени чардаци и червени керемидени покриви с големи палми отпред, фикуси и още много, много цветя в градините, придават неповторимо очарование и притегателна сила на това място, изглеждащо като декор на филм. Едно райско кътче, изпълнено с красота и спокойствие, съчетаващо по уникален начин тъмнозеления цвят на пищна средиземноморска растителност със смарагдово синьо прозрачно и топло море.

А на крайбрежната улица, следваща красивите дъговидни извивки на морския бряг, са разположени многобройни магазини, кафенета, таверни, където вкусовете на любителите на морска храна и деликатеси, както и на гръцката кухня, ще бъдат напълно удовлетворени. Тук е и главният площад, с голяма котва в средата си, символизираща важността на морето за живота на града.

Освен всичките си красоти и забележителности, Прага притежава и великолепни плажове - едни от най-хубавите на Йонийското крайбрежие. Повечето от тях са добре организирани и разполагат с всичко необходимо, съчетаващо чудесния отдих с различни водни атракции и спортове. Най-известните и посещавани са: Валтос, Лихнос, Крионери, Писо Крионери и др.