Паралия Катерини

Това е един от най-забележителните гръцки курорти по мнението на всички почивали там. Паралия Катерини е област в източната част на перфектура Пиерия. Разположен е в Пиерийската равнина, между планината Олимп и Солунския залив, на надморска височина от 14 метра. Населението на града е 56 576 жители, според преброяването от 2001 година. Намира се близо до град Солун, втория по големина град в Гърция. Близостта до големия град е благоприятствало развитието на Катерини в последните години. До Катерини може да се стигне по автомагистралата Солун - Атина и през Виа Егнация на север. Добре развит е и железопътният транспорт с местни влакове и влакове по линията от Атина за Солун.

Катерини е популярна туристическа дестинация. Разположен е на 6 км от брега на морето. Наблизо се намират няколко значими археологически забележителности като древният град Дион от 5 век пр.н.е. и венецианският замък Платамон. Курортите Коринос, Паралия и Олимпиаки Акти (Катериноскала) са посещавани през лятото както от гръцките, така и от чуждестранните туристи. Подножието на планината Олимп, както и известното градче Литохоро са на разстояние от около 20 км. от центъра на Катерини.

Паралия е популярна с многобройните си хотели, таверни, ресторанти, барове и нощни клубове. Заливът Термиан се намира на изток от областта. Бреговете на областта са с пясъчни плажове.

Всяко лято хиляди туристи от цял свят посещават региона за ваканция, Мястото е уникално и предлага зашеметяващи гледки към красивото море и планините от другата страна.

Пясъкът тук е фин и чист, без камъчета, а водите на Егейско море са топли и чисти. Няма опасни морски животни, а спасителите наблюдават за сигурността на почиващите. Паралия е носител на „Син Флаг“, за чистото си море, безупречните си плажове и грижа към природата.

Нощният живот в региона е изключителен. Клубовете за забавление предлагат партита на плажа, много танци и настроение.

Курортите са подходящи и за пазаруване. Паралия наистина е чудесно място да закупите изделия от кожа, бижута. Не забравяйте да се пазарите.


Atlas Hotel Паралия Катерини, Солун
Виж на картата
Mediterranean Resort Паралия Катерини, Солун
Виж на картата