Уранополи

Уранополи е курортно село в Гърция. Разположено е на западния бряг на третия ръкав на Халкидическия полуостров. Намира се на 120 километра югоизточно от Солун. Селището е изходна точка за поклониците, които пътуват до манастирите на полуостров Атон, Света гора. В Уранополис живеят 3 046 жители. В превод "урануполи" означава "небесен град". Селото е най-известно като мястото, от което тръгват фериботите за Света Гора с поклонници.

Уранополи е сравнително ново селище, което е основано около съществуващата византийска кула на земя, която принадлежи на манастира Зигу. След разгрома на Гърция в Гръцко-турската война през 1922 година земята собственост на манастира е иззета и предоставена на гръцки бежанци. Уранополис първоначално е носил името Просфорион. През 1928 година селото е за бежанци. Там са живeли 44 семейства, общо 153 души.

Най-известният паметник и символ на Урануполи е старата кула Андроникос на пристанището, построена от манастира Ватопеди през 14 в. Тя е най-голямата запазена кула на Халкидики и след реставрирането на последните две нива е превърната в музей. Курортът е добре развит и предоставя различни удобства на туристите - хотели, къщи за гости, таверни, кафенета и пекарни. Повечето заведения са концентрирани около пристанището. Предлагат се водни спортове и коли и мотори под наем.

Урануполи има няколко плажа, отделени като малки заливчета с фин пясък и кристална вода. Остров Амулиани е съвсем наблизо за еднодневна разходка.


Pansion Athos Урануполи, Атон
Виж на картата
Pansion Aggelos Урануполи, Атон
Виж на картата
Xenia Ouranoupolis Урануполи, Атон
Виж на картата