Ормос Панагияс

Планирането на ежегодната ваканция е важно решение, което изисква особено внимание и подготовка. Изборът на място, компания, както и финансовите възможности са от особено значение за курорта, в който искате да прекарате отпуската си. Ако предпочитате блясъка и лукса на модерните комплекси планирайте почивката си в някой крайморски град. Но ако искате да отдъхвате далеч от шума и пъстрата тълпа заложете на планината.

Ваканция в Гърция е приятно решение ако ви е омръзнало да се излежавате по черноморските курорти. Но поради голямото разнообразие от почивни центрове и комплекси изборът, определено не е лесен.

За почитателите на риболова, които си мечтаят да прекарат ваканцията си на морето с въдица в ръка със сигурност ще им допадне възможността да отдъхват на Ормос Панагияс.

Курортът Ормос Панагияс се намира близо до пристанището на Агиос Николаос и разположен само на 4 километра от него. В превод името му означава „заливът на Света Богородица” и е наречено на едноименната църква, в района.

Древният храм разположен в местността е построена още от византийски времена. Църквата е и една от най-големите атракции в селището, които можете да посетите. Претърпяла сериозни опустошения през вековете тя е реконструирана около 1970 година и днес е напълно действаща. Ормос Панагияс не е особено популярен като курортен център, но е добре известен като мястото, край което френски боен кораб потопил кораб превозващ провизиите за революционен отряд през 19 век. Днес Ормос Панагияс се използва основно за рибарски пристан и пристанище за корабите превозващи туристи до Атонските манастири. Летовниците често спират тук за кратко, преди да продължат към Света гора.

Като почивен център селцето е доста малко и не предлага много голямо разнообразие. Хотелите и заведенията са пръснати предимно по бреговата ивица около него. Истински рай за рибари и отшелници тук наистина можете да си отдъхнете пълноценно радвайки се на богат улов и спокойна почивка с въдица в ръка.