Никити

Никити е един от по-големите градове на Ситония и едно от най-старите селища на полуострова. Разположен между курортите Метаморфоси и Неос Мармарас той е само на 100 км от Солун.

Според историческите източници на това място някога се е издигал древният град Галипсос, заселен още през 7-ми век пр. Хр. За това свидетелстват и намерените в района десетки праисторически находки. А през 14-ти век градчето става известно като най-големият производител на мед в Европа.

Днес Никити не е особено голям курорт с 2500 жители, но предлага прекрасни условия за почивка. Градът има стара и нова част и съчетава по неповторим начин атмосферата на миналото с модерните удобства. Старият град е разположен върху възвишение и там можете да видите запазени и реставрирани множество каменни къщи от миналите векове, малки площадчета и красиви тесни улички, предлагащи величествена гледка към морето от високото. В старата част на Никити са запазени и няколко стари църкви и етнографски музей, които определено си струва да посетите. На 2.5 км от града се намират останките от базиликата "Свети Софроний" с мозайки от 16 век.

За тези, които не се интересуват от историята и миналото на Никити със сигурност по-интересна ще бъде новата част на града разположена край бреговата ивица. Там ще имате богат избор от хотели, стаи под наем, таверни, кафенета и барове. Не липсват и големи супермаркети, аптеки, както и малки сувенирни магазинчета, от които да си купите нещо за спомен.
Случи ли ви се да дойдете тук през лятото задължително си освободете петъчния ден. Всеки петък през лятото в Никити можете да посетите традиционния пазар и да опитате от прочутия мед и други местни продукти, а през юли се провежда маратон за преплуване на Торонейския залив.

Златистата пясъчна ивица минава покрай самия курорт и е тясна и дълга, но със ситен пясък. На юг от курорта се намират и известните плажове Калогрия, Елиа и Лагомандра, предлагащи разнообразни водни спортове за почитателите на динамичните почивки.


Adams Siesta Никити, Халкидики - Ситония
Виж на картата
Xenios Zeus Hotel Никити, Халкидики - Ситония
Виж на картата
Eleni Beach Apartments Никити, Халкидики - Ситония
Виж на картата
Summer House Apartments & Studios Никити, Халкидики - Ситония
Виж на картата
Mango Hotel Beach Bar Акти Калогрия, Халкидики - Ситония
Виж на картата