Неа Скиони

Колоритен и атрактивен Неа Скиони е туристическо селище на 110 км от Солун, на западното крайбрежие на Касандра. Комплексът е рай за туристите, заради уникалното съчетание от античен исторически стил и модерни почивни бази. Според легендите Неа Скиони е бил създаден точно след троянската война от войници от Пелопонес, които спрели там, за да прекарат зимата. Днес курортът е дом главно на рибари, пчелари и земеделци. С богата почивна база Неа Скиони разполага с множество хотели и стаи, където можете да отседнете.

Отлична кухня можете да похапнете предимно в традиционните гръцки таверни с прясна риба, но ако предпочитате да си приготвите сами храната можете да посетите магазинчета предлагащи всякакви видове сувенири и супермаркети. Недалеч от курорта се намират и лечебните извори на Агиа Параскеви и Лутра.Сред интересните атракции в района е местното пристанище, което е едно от големите на Касандра, и е обсипано с рибарски лодки закотвени в залива „Термайкос“. По време на Римската империя то е разрушено изцяло и след това е застроено отново от рибари през 1918 г., които му дават името Скиони — на най-старата колония в областта. Разходката до него по време на обяд със сигурност е изкушение, на което ще се подадат и най-критичните туристи.

Наследник старото село Цапрани, Неа Скиони пази няколко наистина интересни забележителности. Сред тях е и църквата „Св. Троица”, където всяка година се провежда голям традиционен събор. Друга местна забележителност е и църквата „Богородица Фанеромени”, която е построена на 2 км извън селото и е украсена със стенописи от ХVІв.

Плажната ивица на курорта е тясна, но много красива с бистрите си води и златистия си пясък. Тук можете да наблюдавате едни от най-хубавите залези край залива.

Курортът Неа Скиони е известен със сухия си климат, колкото и парадоксално да звучи това за една тясна ивица суша врязана в морето. Но именно затова тук сезонът продължава по-дълго от останалите места. Очарователните природни забележителности над околовръстния път са подчертани от заобиколената с маслини и борове околност и предлагат една отлична панорама към морето.