Неа Каликратия

Неа Каликратия е малко курортно градче на брега на Егейско море, в което сякаш времето е спряло. Тук гърците, живеещи в Солун имат свои къщи, където прекарват уикендите си. Километри красиви плажове в съчетание с прекрасни метеорологични условия са предпоставки за една незабравима почивка.

Град Неа Каликратия се намира на територията на област Халкидики, Централна Македония. Градът е разположен на първия ръкав на Халкидическия полуостров – Касандра. Намира се на 44 км южно от гр. Солун и на 54 км западно от столицата на Халкидики – гр. Полигрисос.

Град Неа Каликратия е основан през 1922г. от бежанци от Каликратия, на изток от Тракия. Мястото обаче е било населено много по-отдавна. Открити са останки от праисторическо село, както и барелеф на гробница от класическата гръцка епоха, който специалистите определят като уникален. Днес той се намира в музей в Солун. Барелефът изобразява младо момиче, което държи гълъб.

През византийския период в долината на Неа Каликратия е имало пет големи села с известни манастири като Атос, Мегистит Лаурас, Агиос Павлос и Ксенофонтос. Манастирът Ксенофонтос е бил наричан Стомион и е имал висока кула, разрушена от турците. Върху останките е построен сегашния град.

Спокойният град Неа Каликратия е изключително подходящ за семеен и исторически туризъм. Местните туроператори предлагат разнообразни възможности за вълнуващи преживявания – разходка с корабче до Атон, пещерата Петралона и др.


Vergia Beach Studios Неа Каликратия, Халкидики
Виж на картата