Неа Фокеа

Ако си мечтаете за девствени плажове, бистри морски води и красива природа, Неа Фокеа може да се превърне във вашия личен рай. Живописният курорт разположен на полуостров Халкидики е идиличен оазис за всички почитатели на спокойствието и тишината, защото е известен именно с тях. За всички, които си мечтаят да избягат от големия град или скъпите луксозни курорти, Неа Фокеа е идеалният избор за една пълноценна семейна ваканция или романтичен уикенд далеч от шумната и пъстра тълпа.

Неа Фокеа е традиционно рибарско селище на 75 км от Солун. Намира се североизточното крайбрежие на Касандра, между Неа Потидея и Афитос. Като всяко малко рибарско селище и Неа Фокеа се радва на семейни хотели предлагащи романтика и истински домашен уют. За доброто настроение и приятното прекарване се грижат местните клубове и ресторанти, както и екзотичните рибни таверни с изглед към морето. Ако случайно посетите курорта или мислите да си отдъхнете тук през уикенда не пропускайте да посетите някое от местните ресторантчета. Кухнята не само е изключително разнообразна, но и със сигурност ще си оближете пръстите, докато похапвате там.

За ценителите на ползотворните екскурзии също има развлечения според вкуса им. В случай, че да си отдъхвате на пясъка не ви допада особено много или просто искате да разнообразите почивката си, обиколката на местните забележителности и археологическите находки определено ще бъдат добре дошли за вас. Сред най-големите атракции на Неа Фокеа е комплексът Кулата, както и редица стари византийски крепости построени през 15 век. Всички те пазят древната атмосфера на това място и притежават романтично и в същото време величествено излъчване.

Не по-малко интригуващо е святото място посветено на апостол Павел. Византийската крепост, която днес се издига край брега, първоначално е била замислена като гробница. Според легендите обаче в древни времена, светецът е бил често посетител на селището и се е криел именно тук, като по време на престоя си пребивавал в подземна стая, до която се достига чрез проход, прекосяващ скалите край морето.