Миконос

Миконос е световно известна туристическа дестинация, популярна с нощния си живот, невероятните пясъчни плажове, бели вятърни мелници и цикладска архитектура. Разположен е в средата на Егейско море - на юг от Тинос, на изток от Сирос и на север от Парос и Наксос.

Главен град на острова е Миконос, известен също като Хора - една от световните перли - съчетание от кафенета, клубове, бутици, магазини за подаръци и специфична архитектура. Къщите са бели, кубообразни с максимум два етажа. Уличките са тесни, боядисани в бяло. През летния сезон влизането на автомобили в Хора е забранено, с изключение на тези, които имат пропуск.

Съществуват доста фирми, които отдават под наем мотопеди и бъгита (ATV). Забележителности за града са: Малката Венеция - поредица от къщи с островна архитектура, в основите на които се удрят морските вълни; площад "Алефкандра" с църквата и рибните ресторанти; вятърните мелници; площад "Триа Пигадиа" ("Трите Чучура"); летния амфитеатър; църквата "Парапортиани"; площадът пред старото пристанище. Символ е пеликана Петрос, но всъщност пеликаните са три на брой.

Ано Мера е малко селце разположено в средата на острова, на около 7км. източно от гр. Миконос. Забележителност там е манастира „Турлоска Богородица”, построен през XVIIIв.

По-известни плажове в Миконос са Плати Иало, Парадайс, Супер Парадайс, Елиа, Лиа, Кало Ливади, Парага, Псару бийч, Агио Стефано, Орно, Панормос бийч. Между повечето от тях транспорта се осъществява предимно по вода.


Villa Sophia Орнос, Миконос
Виж на картата