Милос

Вулканичната дейност в древността е надарила този остров с разнообразие от неповторими пейзажи, скалисти форми в прекрасни цветове и красиви бели пясъчни плажове. Островът е известен със статуята на Венера – „Venus de Milo” - изложена в Лувъра, статуята на Асклепий - изложена в Британския музей, статутите на Посейдон и Аполон – изложени в Националния музей в Атина.

Милос е най-югозападния остров на Цикладите, разположен на север от остров Крит. Площта му се оценява на 151 кв.км., а населението наброява 4960 жители. По-голямата част от релефа на острова е хълмист, като на запад преминава в планински - планината Профитис Елиас 748м.

Естествено пристанище представлява отвора на главния кратер, който сякаш разделя острова на две равни части чрез провлак широк не повече от 18км. В една от пещерите в южната част на пристанището, температурата от вулканичната дейност е все още висока, което е довело до появата на горещи серни извори в източната част.

Главен пристанищен град е Адамантас. Над него високо на хълма са разположени столицата - град Плака, град Кастро и други по-малки селища.

Древният град е разположен между село Трипити и град Клима. Там се намира древноримския амфитеатър и някои останки от крепостните стени и сградите на града. Многобройни изящни произведения на изкуството са открити на това място, и по-специално статуите на Венера, Асклепий, Посейдон и Аполон.


Psaravolada Resort Агия Кирияки, Милос
Виж на картата
Villa Notos Адамас, Милос
Виж на картата