Метеора

Метеора е местност, в която се намират седем устремени към небето манастира. Те са разположение на 400 метра височина на скалисти и труднодостъпни върхове. Местността е вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Историята на тези манастири започва през XIV век, когато в Гърция настъпват нелеки години за християнската вяра, заради обсадада на Османската империя. Тогава гръцки монаси изграждат манастири високо в планината, за да могат да бъдат скрити от набезите. Били са издълбани стъпала в скалите или въжени мостове, с помощта на които най-вярващите са успявали да се доберат до божията повеля.

От всички манастири, в скалите на Метеора са запазени само седем от общо 24 съществували. Днес шест от манастирите са отворени за посетители и са една от най-атрактивните дестинации за любителите на природата, архитектурата и вярата. Има изградена инфраструктура, с помощта на която е максимално улеснен достъпът до шестте действащи манастира.

През всички тези векове манастирите и скалите са изградили симбиозата си до съвършенство. Скалните върхове имат форма на кули, издигащи се към небето. Погледнати от далече, кулите са наобиколили манастирите като защитна стена, предпазващи и защитаващи светата обител. Гледката от манастирите е нещо, което може да бъде видяно на много малко места по света. Прекрасно съчетание между зеленина, скалисти фигури, високопланински птици и сгради, напоени с духа на вярата и надеждата.