Меганиси

Меганиси е живописен остров в Йонийско море, 4 морски мили югоизточно от остров Лефкада. Това е най-големият остров на комплекс (Скорпиос, Thilia, Kythros), композиране на административния район на Община Меганиси (Taphion), наречен Tilevoides.

С площ от 19,85 кв. км, Meganisi принадлежи към провинция Лефкада и има три живописни села с уникални красоти: Vathi, Katomeri и Spartochori които се състоят основните селища на острова с общо население от 2000 жители.

Традиционната архитектура, гостоприемните жители, на доста живот, прекрасни гледки, живописни заливи с таверни риба, ресторанти и развлекателни магазини, на прекрасната гледка, зелените пейзажи и кристалните води, създават идеалното място за лятната ваканция.

Aghios Ioannis, Spillia, Pasoumaki, Ambelakia, Atherinos, Faros, Limonari, Elia, Loutrolimni и Bereta са най-добре известни плажове на острова, които заедно с Papanikolis и Giovani Caves са си струва да бъдат посетени. 

Има редовна връзка от Нидри, разположен на юг от 16 км Лефкада в източната крайбрежна зона. Меганиси намира на разстояние от 4 морски мили от Нидри и 1,5 морски мили от Скорпиос. Има връзка ферибот и редовни връзки от Нидри до Меганиси. Има и ежедневни фериботни връзки към Итака и Кефалония.

По време на пътуването на ферибот, който трае 25 минути, посетителите могат да се насладят на спиращи дъха гледка към многобройните островчета, пръснати из Меганиси като Мадури със старата семейна къща на гръцкия поет Валаоритис и островче на Скорпиос, все още собственост на известната Онасис семейство.

Меганиси има добра пътна мрежа и местен транспорт. Островът, поразен от много местни и чуждестранни посетители всяка година, осигурява отличен за развитие на морски туризъм и настаняване услуги, като например хотели, стаи под наем и апартаменти. Можете също така да намерите дейности сърф на плажа на Агиос Йоанис, да достигнат пещерите по море велосипед докато районът около острова е идеален за ветроходство.