Лесбос

Лесбос принадлежи към групата острови в Източно Егейско море и е третият по големина остров след Крит и Евбея. Неговата площ се равнява на 1 630 кв.км. и бреговата линия се простира на 370 км. дължина. Лесбос е разположен преди залива Едремит на разстояние от около 5-8 мили от брега на Мала Азия.

Остров Лесбос принадлежи към Префектура Лесбос, заедно със островите Лимнос, Св. Ефстатиос и малките островчета на севр от тях. Има два големи залива : Гера и Калони на юг с множество малки заливчета и нисове оформящи рефефа на брега.

Защо Лесбос?... Защото островът притежава собствено очарование от живописни гледки, прекрасни плажове, очарователни селища, минерални извори и интересна архитектура. Избуялата флора създава истински райски кътчета, а древните монументи разказват истории от миналото. Застинала, разцъфнала зеленина на гората пази съкровища от богата фауна, от древни руини, от минерални извори.

На Лесбос развития туризъм се среща с простичкия начин на живот на местните хора. Вариациите на почивка са с широк обхват – от пет звездните хотели до отсядане в малки семейни къщи, запазили традициите и начина си на живот векове наред. Излежаването на плажа и прохладата на морската вода може лесно да бъде заменена с благотворни минерални извори, стига да поискате. Разходка из острова и насладата от звуците на пищната природа преминават в посещение на местни забележителности и музеи. Вкусването на типичните за острова ястия е съпроводено от освежаващи глътки от местното узо.

Столицата на острова – Митилини се разполага амфитеатрално върху седем хълма и е обградена от борови гори. Пристанището на града разкрива гледки към старите феодални къщи, подредени по бреговата ивица, заедно с по-нови здания – кметството, театъра, църквата Свети Терапонт се редуват с кафетерии, ресторанти, таверни и магазини. А на предна линия са подреждат лодките, акостирали в пристанището.

Векове наред жителите на Митилини имали отношения с Мала Азия, пътували често до там и посрещали гости от Анадола. Днес доказателства за това дълго приятелство има в местните музеи, пълни с артефакти от Мала Азия. Тези взаимоотношения оказали влияние върху културата, архитектурата и начина на живот на жителите на острова.

Над Митилини се издига стара крепост, построена по времето на Юстиниан върху древно укрепление, част, от което може да се види в стените. В различните периоди на острова крепостта е използвана от византийци, римляни, венецианци и турци. Днес крепостта на Митилини се използва за различни културни събития, организирани през летните сезони.

В столицата на Лесбос се намира и един от най-големите амфитеатри на територията на Гърция, разполагащ с места за 15 000 зрители, сравняван с известния Епидавър. Построен е от древните елини и впоследствие – реставриран от римляните. Когато Помпей посещава Лесбос е очарован от амфитеатъра и нарежда изграждането на подобен в Рим.

Не може да се говори за Лесбос и да не се спомене Сафо. “Божествената Сафо” се нарежда сред Деветимата лирици на Древна Гърция. Поетесата е толкова известна в гръцкия свят, че още приживе на остров Лесбос е издигната нейна статуя.


Billys Village Apartments Анаксос Плаж, Лесбос
Виж на картата