Лемнос

Остров Лемнос (Лимнос) се намира в северната час на Eгейско море в Гърция, , на разстояние от около 34 морски мили от прохода Дарданели, 13 морски мили от остров Самотраки, 28 морски мили от Тенедо и 12 морски мили от Имбрио.

Островът е населяван от палеолита. Античните митове свързва името на острова с бога на огъня Хефест. Плодородните почви на острова и стратегическото му местоположение са превърнали Лимнос в притегателен център за туристи и летовници. Островът е известен като рай за уиндсърфинг.

Малкото пристанище Мирна и сравнително голямото летище обслужват нарастващата нужда от транспорт на острова. Полетите и връзките с ферибот често се променят през годината, но достигат своя връх през летните месеци. Обикновено има един или два редови полета дневно от и до Атина и допълнителни чартъри през летните месеци.

Лемнос (Лимнос) е запазил облика си, с естествена околна среда, което го прави съблазнителна дестинация за все повече туристи.

Интересно място за посещение е замъка със спираща дъха гледка на острова. Когато видимостта е ясна от тук можете да видите полуостров Халкидики (Атон) и други съседни острови, като Самотраки, Имврос др.

Залези са прекрасни (особено при отлични метеорологични условия и видимост), тъй като тези острови и върх Атон, се вижда почти от всяка по-високаточка на острова, което се дължи на факта, няма високи планини на остров Лемнос.
Пейзажът е груб, се състои от трева и голи скалисти, ниски хълмове, лозя и житни полета. Жълта охра е характерен цвят за лятото. Северозападната част е по-възвишено и близо до северния бряг се появяват пясъчни дюни.

По протежение на 280 км крайбрежна ивица можете да срещнете организирани плажове, където да се насладите на гмуркане с всички удобства и други атракции, както и пусти безлюдни плажове, където да се отдадете на летните мигове само с компания по ваш избор.

Всеки плаж очарова по своя начин ценителите на природата, любителите на водните спортове, рибарите. Самобитен израз на забавление и щедро гостоприемство се срещат във всяка точка на острова.

Лемнос е подходящ за изследователи и любители на спорта. За тези, които търсят морски приключения, спорт и активна почивка.

От крайбрежието Керос навътре в морето, на дълбочина от 7 до 8 м., се намират останките на военен кораб. В южната част на полуостров Вриокастро, на разстояние от около 800 м. от брега и на изток от риф Вина, в района на селището Плака, са открити останки от потънал древен град. Потънал древен град е намерен също и навътре в морето при източния бряг в морската зона Митонес, в района на Плака.