Ламия

Ламия е град в Централна Гърция, който се намира на главната пътна артерия между Солун и Атина. В Ламия има университет, летище и добра спортна среда, всичко нужно за да бъде един своеобразен център в континенталната част на Гърция. Железопътната гара има две станции. Едната е стара и не се използва често, а новата гара е на около 5км. от центъра и е главен железопътен възел, по пътя Солун – Атина. Автогарата е близо до центъра, а автобуси има дори и в празничните дни.

Едно от множеството красиви площадчета в Ламия има толкова красиви малки площадчета, че ако решите да се снимате на всяко от тях, ще прекарате доста време с фотоапарат в ръка. Докато се разхождате из града, може да опитате сладки в някоя сладкарница и бъдете готови да вкусите от всичко – сладкишите тук се приготвят по стари тайни рецепти и в тях може да откриете дори следи от черен пипер и сладко от портокалови кори. Но Ламия е известна, най вече с агнешкото си на скара. Когато има празник, всяко семейство приготвя солидна трапеза и на няколко километра от града се носи сладък аромат на подправки, хляб и печено агнешко.

Историческите забележителности на града са археологическият музей и двата древни замъка. В Единият от дворците, превърнат в църквата Свети Лукаархеологическия музей, можете да намерите много старинни експонати датиращи от 5 хил. г. п.н.е. Тук ще чуете и историята как апостолите Павел и Лука са минали през Ламия, на път от Коринтос към Македония. Жителите от този регион са приели християнството много рано, първите свидетелства са от 50-52 г.пр.Хр. Не пропускайте и фолклорния музей, както и някоя от постановките на Общинския театър.