Кос

Кос е островът, който е дал на света Хипократ - бащата на медицината. Трети по големина остров на Додеканезите, той е тесен и дълъг по форма, предимно равнинен с две не много високи планини - Дикео (875 м.) и Симпатро, които описват южния бряг.

Остров Кос е разположен на юг от калимнос и за първи път е бил населен през Неолитната ера. През 700 г. пр. Хр се е присъединил към Линдос, Камирос, Йалисос, Книдос и Халикарнасос, за да основат заедно Дорийски Хексаполис.

През IV в. пр. Хр Асклепиеион е станал известен като водеща лечебница в древността.

Столицата Кос е разположена в зелена местност на североизточната част на острова, в дъното на отворен залив. Около пристанището все още можете да видите руини от древния град и замъка, построен между 1450 г. и 1478 г. от Рицарите на Св. Джон, които са превзели острова.

Разкопки при древния град разкрили основи на сгради от Класическия период (напр. Агора), Елинистичен и Римски периоди (Гимназиум, Одеон, римски бани, къщи с красиви мозайки), фрагменти от стени от Класическия период, основи на храм на Афродита и друг храм, може би посветен на Херакъл.

Останалата част от града е модерна с добро разположение, със сгради, хотели, авенюта със засадени палми. В тучна местност на 4 км. на запад от града ще откриете Асклепиеион (Асклипийо) или Свещеницата на Асклепиос. Сградите са разположени помежду четири тераси, обединени с мраморни стълби. Гледката от най-високата тераса е спираща дъха.

Най-важната постройка е Храмът на Асклепиос, Дорийски периптерален храм издигнат през II в .пр. Хр. Другите сгради са Стоа (Колонада), която дава покрив на медицинското училище на Хипократ и Вомос или Великия Олтар (III в.пр.Хр), която е декорирана със скулптури , посветени на сина на Праксителис.

По време на вашия престой на остров Кос си заслужава да посетите красивите села, които са разпръснати по целия остров. Сред тях са Асфендиу, на 14 км. югозападно от града, построено на върха на Дикео с гледка към морето. Пили, далеч на юг, с руини от Византийски замък и църкавта Ипапанти в неговия двор. Андимахия издигнат на плато в средата на острова. Термес със минерална вода и горещи извори и Кардамена - морски курорт. И двата града са на източния бряг. Тингаки (до летището), Мармари и Мастихари - второто по големина пристанище на остров Кос на северния бряг. И най-накрая Кефалос на югозападния бряг с красиви плажове. Руините на древния град Астипалеа могат да бъдат посетени в район познат като Палатия.

Тук ще откриете прекрасни плажове по целия остров. По-близките можете да достигнете с колело, общоприетото превозно средство на остров Кос.