Коринт

Коринт е столица на префектурата Коринтия и археологическа забележителност (Древен Коринт). Площта му е 102,2 кв.км, а населението наброява 36 555 жители. Градът се нами ра на полуострова Пелопонес в тясната крайбрежна равнина Воха, заобилколен е от Коринтския и Саронийския залив.

Канала е дълъг 6 км. и съединява Саронският залив на Егейско море и Лахейският залив на Адриатическо море. Съоръжението е внушително и е било проектирано от двама унгарски архитекти през 1881-1893г. В началото корабите са били теглени със шейни, а сега със специални кораби. Заради широчината му (едва 24м.) се използва главно за преминаване на туристически кораби. Тук целия район е осеян с исторически забележителности

Градът е основан около 6000г.пр.Хр. Според един от митовете града е основан от Користос – потомък на Бога на Слънцето Хелиос. Според други митове името му идва от богинята Ефира – дъщера на Бога на моретата Океан. Още интересни факти – смята се, че Язон (водача на аргонавтите, търсещи златното руно) е изоставил Медея точно в Коринт. Също така коринтяните участват в Троянската война под ръководството на Агамемнон.Там можете да разгледате храма на Аполон, катедралата на апостол Павел, Акрокоринт (акрополис на Древен Коринт). Заливите и Коринтския канал също са изключително живописни места, които си заслужават вниманието.

Историята на града е доста богата. Коринт преминава през различни периоди и разрушения. В момента Коринт е най – бързо разрастващият се град в Гърция от гледна точка на населението. Пританището подпомага разрастването на индустрията. Коринт е основен индустриален център на национално ниво. В близост на градът се произвеждат медни проводници, петролни продукти, месни продукти, медицинско оборудване гипс, мрамор и др.