Кефалония

Кефалония е най-големият от Йонийските острови (700 кв.км.) с население от 32 000 души. Красиви малки селца, градчета с характерна архитектура, впечатляваща природа, спретнати къщики и множество цветни градини превръщат острова в палитра от цветове и емоции.

Името на Кефалония се свързва с гръцката митология. Според една от версиите, островът получил името си от митологическия герой Кефал (Cephalus) - син на Хермес. След като Кефал помогнал на Амфитрион във война, за награда той му дал острова, който днес носи неговото име. Според друга версия, името означава - "остров с глава" и е свързано с името на скалата Кефалус.

Островът притежава интересни природни феномени – пещери със забележителни варовикови скали (Дронгорати и Мелисани), които са се превърнали в атракция за туристите. От най-високият връх - 1628 м., част от древната планина Ейнос, се разкрива невероятна гледка над Йонийско море и близките острови.

Обилните валежи през зимата допринасят острова да е зелен и богат на растителност, въпреки скалистия релеф. Многото маслинови насаждения и лозя са доказателство за традициите на местните жители в земеделието. Кефалония се слави като един от най-добрите винопроизводители в Гърция.

Столицата и главно пристанище на Кефалония от 1757г. е гр.Аргостоли - изграден във вътрешното крайбрежие на полуострова. Земетресението през 1953г, срива почти всички сгради в града, единствено остават - една или две къщи, дъгов мост над лагуната и обелиска в центъра на града, който отбелязва датата на неговото изграждане. Днес в Аргостоли се помещава седалището на Гръцката православна църква.

Ликсури е вторият по големина град на острова. Заедно със столицата, там са съсредотоени две трети от населението.

Други интересни населени места са: Фрискардо – пристанищно селце с характерна архитектура, селцата на Ливато, очаровали с красотата си лорд Байрон, курортното градче – Порос.

На острова растат високи кедри, също така има кристално чисти води, маслинени горички, портокалови дървета, склонове засадени с лозя, стръмни отвесни скали, тучни долини, неравни скалисти брегове, известни пещери, живописни уединени селца и поразителни пясъчни плажове.


Korallis Villas Каравадос, Кефалония
Виж на картата
Vivian Apartments Лурдата, Кефалония
Виж на картата
Mina's Apartments Диварата, Кефалония
Виж на картата
Louisa Apartments Порос, Кефалония
Виж на картата
Ionian Studios Ласи, Кефалония
Виж на картата