Касос

Касос, най-южният остров на Додеканезите, се намира само на 27 морски мили от Крит. Първите обитатели се считат Финикийците. Омир го споменава в своя "Каталог на гръцките градиве", които са взели участие в Троянаската война.

Касос е планински остров със стръмни и скалисти брегове и няколко плажа. През XVIII в. Касос е изградил собствен пазар и се е развил благодарение на търговията. Изиграл е активна роля при Гръцката война за независимост през 1821 г., печелейки надмощие на Турко - Египетската флота, която е подпалила пожари на острова през май 1824 г. и последвалото клане на жителите. Само няколко са оцелели.

Столицата на острова е Фри, построена на красивия залив Бука. Старите каменни къщи, повечето от тях построени от морски капитани, се спускат от двете страни на залива до морето.

На изток и много близко до Фри е Емборио - друго селище на острова. То притежава красива църква, посветена на Дева Мария.

Другите селища включват: Св. Марина - разположено на хълм на 1 км. югозападно от Фри и Арванитохори - на югоизток от Св. Марина, в средата на единствената долина на острова.

На 2 км. от Св. Марина има пещера, наречена Селай, 30м. дълбока и 8 м. широка, с впечатляващи сталактити.

Плувците ще се насладят на приятни плажове край Фри, Ембориос, Амуда и до остров Арматия.