Карпатос

Вторият по големина остров на Додеканезите е разположен между Родос и Крит. Има правоъгълна форма и теренът е планински, с най-висок връх Кали Лимни (1214 м.н.в.) Повечето от селищата могат да бъдат открити на южния бряг, който е значително по-равен.

В близост до северния бряг се намира малък остров наречен Сария, с който Карпатос някога е бил обединен. На този остров, в местността наречена Палатия, има останки от древен град Нисирос.

Столицата на Карпатос и главното пристанище е Пигадия (Карпатос) на югоизточния бряг. То е изградено с парични помощи от имигранти в САЩ и не отразява архитектурния стил, който ще откриете в старите селца.

На югозапад от столицата се намира Менетес, чиято история датира след Средновековието и Аркаса, който е бил свързан с местоположението на древна Аркесия. Тук се намират руините на Християнската базилика от V - VI в. и могат да бъдат разгледани от посетителите.

На 13 км. северозападно ще попаднете на Пилес, планинският град Отос на северозапад с Музей на фолклорното изкуство и традиционното село Волада, чиито къщи са със запазена декорация и интериор и си залужава да бъдат посетени.

Далеч на север, в близост до западния бряг е Месохори, където оригинални къщи на Карпатос са отворили вратите за посетители. Отбележете характерните дървени орнаменти и мозайки с малки морски камъчета. Още по на север, като откъснат от останалите, е град Олимбос, достъпът до който се осъществява през Диафани (второто по големина пристанище). Град Олимбос се намира на склона на хълма и се оглежда в Егейско море. Основан някъде между X и XV в. в началото е бил силно укрепен, за да защитава жителите от нападение на пирати. Най-високата точка на града някога е завършвала с кула. Дори днес Олимбос е съхранил своя архитектурен стил както в интериора, така и в екстериора на своите къщи. Населението с гордост съхранява традициите и тук се още говорят на диалект, който съдържа набор от Дорийски думи и идиоми.

Карпатос притежава много красиви плажове: Финики и Амфиарти на югозапад, Макриялос на югоизток, Св. Ирини на запад и Св. Никола на изток.