Калимнос

Калимнос се намира на юг от остров Лера и отстои на 14 мили от Турция. Точно в центъра на острова се издигат връх Профити Илия (760 м) и Карапсили (700 м). Теренът на този четвърти по големина остров на Додеканезите е планински, с изключение на две плодородни долини. По протежение на точно тези долини са изникнали двете най-големи селища - Калимнос (Потия) и Вати.

Замъци, останки от крепости, археологически находки и стари църкви носят спомени за за важната роля на Калимнос в историята на Егея. Неговите природни забележителности - пещери, красиви плажове, съхранена околна среда, създават усещането за мини земен рай.

Калимнос е широко познат като острова на сюнгерите (водни гъби), тъй като голяма част от населението е ангажирано с предавания от векове поминък.

Преди време столицата на острова е била в Хорио, където е била защитена от замъка на Рицарите на Св. Джон, разположен над града.

Днес столицата е Потия (Калимнос) основана през 1850г. от жителите на Хорио.

Ярко боядисаните къщи обграждат пристанището като редове на амфитеатър, подредени по дължина на хълма, спускайки се към рибарските лодки разположени ниско долу. Старата църква посветена на Христос Спасителя. Тя е декорирана с фрески и ценни икони, докато иконостасът е дело на известният скулптур Йоанулис Халепас.

Калимнос притежава и други очарователни селца, като Вати, разположено в плодородна долина пълна с цитрусови дървета и Метохи, на юго източната страна на острова. Тихо и спокойно селище е Ембориес, позиционирано на север.

На запад са Масури, Миртиес, Камари и Панормос, където всеки може да опита рибни деликатеси като "фускес" и "хтапокефтедес". По пътя за Панормос ще забележите останки от дървена базилика, посветена на Христос от Йерусалим, която е издигната през 6 в. на мястото на древен храм на Аполон, където са извършванижертвопринушения.

На север от главния град е Пера Кастро, също така наричан Замъка на златните ръце (Хрисохерия), защото олтара има икона на Дева Мария , чиито ръце са със златен обков. Североизточно от Потия, в подножието на хълма Фласка, е пещерата на Седемте Нимфи (която не е отворена за посетители).

Калимнос е известен с още две пещери - богато окрасената Скалиес, на 100 м. от село Скалия на северната част на острова (не е отворена за позетители) и Кефалас (Трипас Кефалас) на юг, която може да бъде разгледана и е достъпна с лодка.

В Терма, на километър и нещо от Потия, има минерални и терапевтични извори, база за настаняване, където можете да отседнете и специализиран персонал да се погрижи за вас.


Kantouni Beach Hotel Панормос, Калимнос
Виж на картата