Калитея

Калитея е един очарователен курортен комплекс, чието име в превод означава „красива гледка“. Курортът датира от 1922 година и е разположен на мястото на светилището на Амон Зевс, откъдето гледката е великолепна.

Курортът Калитея е на около 86 км от Солун и се намира на североизточния бряг на Касандра. Макар и само с 450 жители постоянно население, Калитеа е един от най-предпочитаните курорти в Гърция и е известен с голямото си разнообразие от места за отсядане и множеството луксозни комплекси. Не по-малко известни са екзотичните му плажове, модерните барове и веселия нощен живот.

За любителите на културните забележителности интересните места тук са много. Сред най-интересните археологически находки, които можете да видите са светилището на Амон Зевс, на което, части от храма и мястото около олтара са открити след разкопки. Смята се, че олтарът на Амон Зевс е създаден през 5-ти век преди Христа, докато храмът е бил изграден през едва през 4-ти век преди Христа. Друга изключително интересна и високо ценена местна забележителност е светилището на Дионисий и Нимфите, от което на дневна светлина е извадено единствено каменно стълбище, издълбано в скалата и намиращата се пещера под него.

То е едно от най-известните и посещавани места в курорта. Ако ви се отдаде възможност не пропускайте да го посетите, но преди това си наемете местен екскурзовод. Така ще бъдете не само добре осведомени за легендите и преданията свързани с него, но ще имате възможност и да получите обстойна и достоверна информация относно историческите особености на района, които друг едва ли ще ви каже.

Ако ви е омръзнало да разглеждате археологически артефакти, можете бързо да стигнете до плажа спускайки се под лек наклон. Със сигурност кристалната вода и чистата брегова ивица си заслужават връщането на обратно.

Калитея се счита за най-луксозния курорт на ръкава, с избор от всякакви категории хотели, многобройни барове и таверни.


Voula Apartments Калитея, Халкидики - Касандра
Виж на картата
Macedonian Sun Hotel Калитея, Халкидики - Касандра
Виж на картата