Каламата

Каламата е голям гръцки град, разположен в югозападната част на Пелопонес и е столица на префектура Месения, а неговото изгодно географско местоположение и умереният средиземноморски климат правят Каламата един от най-интересните центрове на Гърция.

Градът е построен върху руините на древния град Ферес, в подножието на внушителния Тайгетос в сърцето на Месинския залив. Наименованието "Каламата" за пръв път се появява през 1142 година, в третата част на житието на свети Никон - "Покайтес". Името вероятно произлиза от названието на манастир "Богородица Каломата". Каламата е вторият град по брой население на Пелопонес (след Патра), разположен на 255 км разстояние от Атина, на 215 км от Патра и на 715 км от град Солун. Историята на града се губи в дълбините на вековете - първите следи от човешка дейност, датиращи от около 2600-2300 г. пр. Хр., са открити в селище Аковитика, на 2-3 км южно от Каламата. Градът бил под спартанско (VIII - IV век пр. Хр.), франкско (1205 г.), венецианско (1685-1715) и османско владичество.

Разходката по историческия център на Каламата, съхранил очарованието на стар княжески град с красиви неокласически здания, възражда образи от древното минало. Градът е украсен с многобройни живописни улички, византийски църкви и, разбира се, прекрасни плажове с кристално чисто море и впечатляващи сгради.

В малковероятния случай, когато Ви омръзнат плажовете на региона или просто желаете алтернативен вариант за почивка в Гърция, в близост до града се намират пещерите Дирос, които сами по себе си са една от основните причини да посетите Калалмата.

Още едно заслужаващо внимание пътешествие е пътят към Спарта, където освен исторически забележителности, си струва да се насладите и на великолепната природна красота на планината Тайгетос.

В удивителната местност Полилимнио, разположена на 32 км от Каламата, ще имате възможността да разгледате петнадесет приказни езера с водопади, създаващи истински омагьосващ пейзаж, заобиколен от маслинови горички и лозя. Идеален избор за изучаване на природата е 19-километровия пролом Ридомос, намиращ се в близост до града, в покрайнините на селището Мани.

Разбира се, най-подходящото място за започване на опознавателно пътешествие в града е неговият център - тръгвайки по тесните му улички ще имате възможността да се насладите на построената през 1317 година църква на Светите Апостоли. Посетете археологическия музей Бенаки, общинската галерия и историко-етнографския музей, в който ще откриете военни артефакти от 1821 година.

В самия град, както и в околностите ще откриете многобройни таверни, в които се поднасят великолепни ястия от морски дарове и отлични лакомства по местни рецепти. За туристи, които не си представят почивката без забавления в нощните клубове, градът предлага огромен избор на кафенета, барове, дискотеки, клубове и ресторанти.

В Каламата и околностите има богат избор от хотелски комплекси, хотели, апартаменти и вили - от уютни малки хотелски къщи до ромнатични бутикови хотели и луксозни комплекси от различни категории и нива, удовлетворяващи най-разнообразните вкусове и потребности за настаняване.


Messinian Horizons Маратополи Каламата, Пелопонес
Виж на картата
Elea Apartments Каламата, Пелопонес
Виж на картата