Каламбака

Каламбака е малко селище, разположено в сърцето на Гърция, в северозападната част на Тесалийската равнина. То е столица на едноименния окръг, влизащ в състава на ном Трикала. В близост до селището минава втората по големина, но първа по значение в историята на Гърция, река Пиниос.

Официално населението му, според последно преброяване от 2011 г., е около 8500 души. Въпреки малкия брой жители, Каламбака ежегодно посреща над 2 млн. туристи, пристигащи тук, за да се насладят на уникалния геоложки и културен паметник от световно значение - скалите Метеора и вдъхновяващите труднодостъпни манастири.

Селището е известно още от древността под името Егинио. За първи път то е споменато през II в. пр. н.е. и според хрониките било превзето и разрушено от римляните. През XI век Каламбака получава ново име - Стаги и става център на едноименната епархия. За този период в сложната и интересна история на селището напомня катедраният храм "Успение Богородично" (Х - XI в.) с впечатляващ резбован иконостас и отлично съхранени фрески.

Днешното си наименование Каалмбака получава по време на османското владичетво. На турски език името означава "силна крепост". През този период, селището става важен търговски център в Гърция. Под османско управление градът се намирал до 1881 г.

Каламбака, макар и сравнително малко селище, има прекрасна туристическа инфраструктура: на разположение са комфортни хотели и множество магазини. Има и интересни исторически и архитектурни паметници.

В покрайнините на Каламбаки, по пътя към Метеора е разположен градският музей. Неговата експозиция обрисува живота на градчето. На втория етаж на музея посетителите могат да се насладят на фотографска изложба, посветена на същата тема.

В селището се намират няколко малки красиви площада с фонтани. Те са любимо място за почивка на местните жители. Каламбака привлича пътешествениците със своя уют и топлина, неповторим колорит и изключителна гръцка кухня.

В близост до града, до селище Кастраки се издигат огромните скали Агион Пневма и Дупиани. На техните върхове, от които се разкрива пленителен изглед към цялата равнина, са съхранени останките на древни манастири. В пещерите, скрити в склоновете на скалите, някога живеели монаси, а в една от тях, разположена на височина от 630 м., дори била построена църква - Агиа Апостоли.


Camping Meteora Garden Каламбака, Тесалия
Виж на картата