Итака

Итака е вторият най-малък остров от населението в Йонийско море. Дължината му е 29 км., ширина – 6.5 км., а цялата брегова линия - 100 км. Състои се от два почти еднакви по големина полуострова, свързани помежду си чрез провлака „Аетос“ (Орлов залив). Името му се свързва с Итакис - син на царя на Кефалония. Според легендата, той се заселва там и заедно с брат си построяват чешма, която подсигурява с вода целия остров.

Итака е разположена на 2 мили западно от Кефалония. Поради липсата на собствено летище, повечето му посетители идват с ферибот или лодка именно от там. Най-високият планински връх е Неритос с височина 800м.

Столица е град Вати – изграден на брега на малък, защитен от вълните залив в югоизточната част на острова. В средата на залива се намира малък остров - Лазарето, където има стара постройка – „Λοιμοκαθαρτήριο“ (Карантината). Градът датира от венецианския период и е най-голямото естествено пристанище.

Киони е най-живописното селище на острова. За съжаление много посещавано от туристи. Намира се на брега на малък залив. Красиво малко пристанище, с всички необходими туристически удобства (кафенета, ресторанти, барове и др.)

Ставрос - главно селище на Северна Итака и единственото място, където е поставен бюст-паметник на Одисей.

Плажовете на Итака са многобройни и красиви, покрити предимно с дребни камъчета. Пясъкът е оскъден. Малките пясъчни плажове са достъпни само откъм морето. Плажът на „Писо Аетос“ е разположен по десния бряг на малък залив. Водите му са кристални, но сутрин е в сянка, а следобед е огрян. „Саракинико“ - превъзходен плаж на брега на малък залив, на 2.5 км. от Вати. Има много маслинови дървета, които да ви подсигурят сянка. Плажът„Ай Яни“ (Свети Иван) е с груби и фини камъчета и с кристални тюркоазени води.

Итака е известна най-вече като родина на Одисей, но все още няма археологически открития които да подкрепят това. Новите проучвания обаче показват, че омировата Итака е тъждествена със съвременната: "няма пътеки, нито пасища ... това е един скалист, суров остров, неподходящ за коне, но и не толкова окаян , въпреки малкия си размер. Добре е за кози." След Троянската война Одисей преминава през 10-годишно изпитание, докато се завърне у дома. Поради това много хора смятат, че Итака символизира пътуването на живота и съдбата.

Две са забележителностите на Итака, свързани с Одисей:
- Изворът „Аретуса“, описан от Омир, разположен на юг от Вати. Над него се извисява канара, известна като „Korax“ - гарван, а пролетта там природата е забележителна .
- Пещерата на Нимфите, известна като „Мармароспили“, разположена югозападно от Вати. Пещерата е голяма около 2500м. Според легендата, именно там Одисей скрива съкровищата си.

Сред останалите забележителности на Итака са: Археологическият музей и Манастирът на Катарон (края на 17 в.) - посветен на Богородица от Катарон. Разположен е на връх, най-важното място за поклонение на острова. Оттук се открива превъзходен изглед към Кефалония и към всички Йонийски острови.
През август се провежда културен фестивал с участието на артисти и музиканти от цял свят.