Янина

Янина (Йоанина) е град в Северозападна Гърция, център на административната област Епир и столица на префектурата.

Курортът е изграден на брега на езерото Памвитос, на 500 м надморска височина. Янина очарова всеки със своята красота и приятна атмосфера. Това е оживен град с 100.000 жители, което носи историята на века. Комбинацията от безбройните исторически паметници и музеи с невероятна природна красота привлича посетители през цялата година. Замъкът на Янина, езерото с острова, пещерите, невероятният древен град с неговите традиционни магазини и изключителна пазар привличат вниманието на туристи от цял свят.

Това е град, който съчетава всичко. Има идилични и романтични места за разходки за любителите на природата. Има интензивен нощния живот и превъзходна традиционна кухня за тези, които обичат хубавата храна. Има важни музеи и забележителности за любителите на традицията и историята. Янина също така предлага безброй възможности за екстремни спортове в красиви природни места. И тези, които искат да избягат, ще бъдат впечатлени от дивата природа и красивите пейзажи, които ги очакват в близост до Янина.

Янина е разположен на надморска височина от 628 м. Това е едно от местата с най-много дъждове в годината. За съжаление през последните години снеговалежите в региона са рядко явление. Средната годишна температура е 17-18 градуса. През най-студените зимни месеци температурата може да достигне – 10 градуса, а лятото 38 градуса. Като цяло лятото е прохладно, а сутрешните мъгли през зимните месеци са обичайно явление.

Янина хармонично съчетава всичко, което толкова обичаме в провинцията (естественост, чистота, тишина, чист въздух, прекрасна природа, добродушни и гостоприемни местни жители, натурални продукти), както и всичко положително, което една столица съдържа в себе си (развита инфраструктура, огромен избор от интересни занимания, оживени улици, изгодно пазаруване). Иначе казано, Янина е град, в който всеки мечтае да живее!

При влизане в града, обърнете внимание на университета в Янина, в който над 12.000 студенти изучават разнообразни науки. Именно студентите задават тона и ентусиазма на града. Почивайки в Янина, освен красотата и атмосферата ѝ, Вие ще имате възможността да разгледате и множество исторически паметници, ще опознаете един град, пълен със спомени от отминали времена, с прекрасен замък, джамии, къщи с впечатляваща архитектура и Стария град, където всяко кътче разказва своето минало и настояще.