Игуменица

Игуменица е крайбрежен град и пристанище в северозападна Гърция. Градът е столица на префектура Теспротия. Той съществува от древни времена, като рибарско селище, а през античността е бил известен под името Титани. След Втората световна война е преустроен със сравнително нови сгради, които наблюдаваме и до днес.

Климатът е мек и влажен. Най-студеният месец е февруари със средна температура от 9 градуса, а най-топлият е юли - с 28 градуса.

Водата е подходяща за къпане от май до ноември. Игуменица е малък и живописен град с много зеленина, плажове с кристално чиста вода и зелени гори. Заобиколен е от планинската верига Мицикелиу.

Игуменица е също така едно от основните пристанища в Гърция - на 3-то място е в страната по обема на обработваните товари. Разположен е на сравнително малко разстояние от италианския бряг, което позволява лесно придвижване до там и обратно чрез множеството корабчета и фериботи, които пътуват по маршрута всеки ден. Редовни пътувания се извършват до италианските градове Анкона, Бриндизи, Бари и Венеция. Всекидневно има и корабчета пътуващи до и от остров Корфу.