Йерисос

Ако търсите място, където да съчетаете почивката си с културна обиколка и посещение на древни забележителности, Йерисос определено трябва да бъде включен в програмата ви. Този гръцки курорт е доста пъстър и шумен, но освен многообразието от развлечения, които предлага предоставя и прекрасни условия за отдих и почивка.

Йерисос (среща се и като Йерисо или Ерисо) е един от най-големите градове на Халкидическия полуостров и се намира на източното крайбрежие, близо до ръкава Атон, на 118 км от Солун. Постоянните му жители надхвърлят 3 000. Йерисос е място с богата история, датираща от 7 век пр. Хр, наследник на древната колония Акантус. Наблизо може да се види и Стагира - родното място на Аристотел.

Пъстротата и динамичния живот, които ще ви посрещнат в Йерисос на фона на спокойните малки курорти в Ситония със сигурност на пръв поглед ще ви се сторят доста шумни. Но ако искате да се слеете с множеството и да се забавлявате това със сигурност е вашето място. Освен многообразието от дискотеки, клубове и заведения тук ще имате възможност да опитате и изключителна морска кухня. Местните рибари се радват на наистина успешен улов, а вкусовите качества на рибата уловена тук са всеизвестни.

Но добрата кухня и веселото настроение съвсем не са всичко, което Йерисос ще ви предложи. Плажът е сред най-големите на Халкидики и е изключително живописен. Не по-малко атрактивни са местните хотели, които предлагат много добро обслужване, както и множеството забележителности в района.

Като курорт с богата и древна история, Йерисос дава възможност да посетите и няколко изключителни археоложки забележителности. Древният град Акантос е разположен на хълма над града само на три километра от плажната ивица. Тук се намират древните стени, внушителни части от Акропола, както и останки от археологически съоръжения от елинската епоха.

Най-големите атракции на Йерисос са аквариумът от 40 куб. метра на центъра с различни риби, уловени във водите в района, и вятърната мелница с кафене отпред.


Kleopatra Hotel Йерисос, Халкидики - Атон
Виж на картата
Thanos Apartments Йерисос, Халкидики - Атон
Виж на картата