Халкидики - Касандра

В чистите, светли води на Егейско море, сякаш самият Посейдон е разположил своя тризъбец. Полуостров Халкидики простира своите три ръкава, оформяйки символичен жезъл на морския бог сред морска пяна и слънчеви лъчи. Халкидики притежава най-дългата брегова ивица в Гърция – 500 км красиви заливи и примамливи плажове.

Полуостровът се намира само на 60 км от град Солун и е сред най-предпочитаните дестинации за почивка в страната. Пътищата на Халкидики преминават през хълмове с борови и маслинови гори, лозови насаждения и чудни цветни поляни в полите на планината Холомондас.

Първият ръкав на Халикидики е Касандра. Туризмът тук е добре организиран и привлича най-много любители на морето и слънцето, Неа Муданиа е любимото място за релакс и почивка със отлични хотели и слава на дестинация с отлично обслужване. Само на 6 км навътре е Неа Потидеа, разположена на мястото, където Касандра се отделя от Халкидики. Мостовете над канала, залезите над пясъчните плажове и кристално чистата вода гарантират романтични преживявания.

Най-популярната точка от картата на Касандра е Калитеа. През летните месеци тя се превръща в космополитен град, който примамва посетителя с чудесни условия за почивка – луксозни хотели, отлични ресторанти, таверни и безкрайни плажове.

Където и да отидете на Касандра ще усетите истинската Гърция с музиката на вълните и аромата на местните гозби.

Това е най-западната част на Халкидики. Намира се близо до Солун и е най-заселената местност на полуострова. Известна с белите си плажове и борови гори, Касандра е привлекателна за туристи от цял свят. Тук ще се докоснете до частица от историята - Потидеа с нейните средновековни стени, датиращи от периода 600 г. пр.н.е., когато е бил основан Коринт; Калитеа, с руините на Храма на Амн Зевс, Египетско-Либийската версия на гръцкия бог; съвременните музеи, съхраняващи уникални колекции от древна Гърция.

Касандра е най-развитият в туристическо отношение и гъсто населен от трите ръкава на полуостров Халкидики. Тук броят на туристическите комплекси и хотели, къмпингите, стаите и апартаментите под наем, уютните кафенета и крайбрежни таверни е най-голям. Тук можете да се отдадете както на спокойна и пълноценна почивка на плажа сред живописна природа, така и на бурен нощен живот. Курортните селища на Касандра са изключително живописни с традиционните за Гърция красиви бели къщи с много цветя и малки калдъръмени улички.

Касандра пленява туристите с прекрасните си бели плажове, повечето от които са с фин пясък и кристално чисти сини води, в съчетание с вечно зелени борови гори. Повечето плажове са добре поддържани и предлагат на туристите всички удобства за пълноценна почивка. Едни от най-хубавите пясъчни плажове са на селищата Nea Moudania, Agios Mamas, Nea Potidea, Nea Fokea, Afitos. Особено живописни са плажовете на Kalithea, Kriopigi, Hanioti и Pefkohori, където плажната ивица е естестено очертана от красиви борови дървета. Освен плуването в прекрасните морски води, повечето плажове предлагат възможности за практикуване на различни видове водни спортове.

В допълнение към красивите плажове, Касандра предлага и възможности за разходки сред природата, като особено интересни са природните резервати в Nea Fokea и Polychrono. Касандра предлага и други интересни забележителности за посещение като храмът на Посейдон в Посиди, руините от древното селище в Афитос, древните руини в Полигирос, крепостта и канала в Потидеа, църквата и кулата на Апостол Павел в Неа Фокеа, византийската кула в Сани и много други.

На ръкава Касандра през летните месеци се провеждат и редица културни мероприятия и фестивали, като фестивалът в Афитос - известен с театрални постановки, изложби и концерти, фестивалът в Сивири – представления на артисти от цял свят. На особена почит е празникът на Дева Мария на 15 Август, празнуван в повечето селища на Касандра.

С многобройните си възможности за отдих и почивка, ръкавът Касандра отдавна се е превърнал в притегателен туристически център, еднакво атрактивен както за чуждестранните туристи, така и за самите гърци.


Gaia Hotel Неа Плагия, Халкидики
Виж на картата
Villa Bianca Studios Посиди, Халкидики - Касандра
Виж на картата
Neria Summer Houses Ханиоти, Халкидики - Касандра
Виж на картата
Hilltop Hotel Ханиоти, Халкидики - Касандра
Виж на картата
Kasimidis Apartments Сивири, Халкидики - Касандра
Виж на картата
Stathis Hotel Сивири, Халкидики - Касандра
Виж на картата
Konstantinidis Apartments Неа Потидея, Халкидики - Касандра
Виж на картата
Iris Apartments Фурка, Халкидики - Касандра
Виж на картата
Villa Pefka Криопиги, Халкидики - Касандра
Виж на картата
Voula Apartments Калитея, Халкидики - Касандра
Виж на картата
Hotel Flegra Palace Пефкохори, Халкидики - Касандра
Виж на картата
Villa Ioannis Paradise Пефкохори, Халкидики - Касандра
Виж на картата
Sun Residence Полихроно, Халкидики - Касандра
Виж на картата
Macedonian Sun Hotel Калитея, Халкидики - Касандра
Виж на картата
White Suites Resort Афитос, Касандра
Виж на картата
Vergia Beach Studios Неа Каликратия, Халкидики
Виж на картата
Hotel Elsa Полихроно, Халкидики - Касандра
Виж на картата
Dionisos Apartments Дионисио Бийч, Халкидики - Касандра
Виж на картата
Castello Studios Сивири, Халкидики - Касандра
Виж на картата