Епир

Епир е географски и исторически регион на Балкански полуостров , който в днешни дни е поделен между Албания и Гърция. В Гърция попадат 80% от територията на Епир. Гръцката част от Епир представлява цяла една административна единица и се нарича област /периферия/ - Епир.

Гръцкото име Епир в превод означава “материк - континент” , с което са искали да дистанцират тази земя от островите в Йонийско море.

Коренът на тази дума търсим и в индо- европейската дума “аперо", означаваща "бряг".

За да достигнем до Епир се движим по магистрала Е 90 или както гърците я наричат „Виа Егнатия” – древен, вечен път на православното християнство, жив и до днес, осеян с манастири и църкви. Янина - столицата на Епир, наричана още и Митрополията на знанието, е красиво разположен град на брега на езерото Памвотис. Основан от император Юстиниан и наречен от него на С.Иван /Агиос Йоанис/, градът винаги се е ползвал с привилегии и е надмогвал зависимости, по време на Византия – от Арта, а по време на турското робство се ползва с привилегии известни като законите на Синан паша. Градът е свързан и с Али паша, наричан Янинският лъв и мохамеданският Бонапарт, най –добре описан от Байрон в „Чайлд Харолд”.

Додона - отминавайки Янина и приближавайки Додона сякаш долавяме шепота от листата на свещения дъб в светилището на Зевс, където се подвизавали едни от най-древните негови оракули. Жреците разгадавали предсказанията на Повелителя на небесните явления – Зевс именно по шума на свещеното дърво.

Некромандио и река Ахерондас – още един оракул на древните гърци, от най-древните – по-древен и от този в Делфи - оракулът на смъртта, намиращ се в района на Парга и до селището Амудия. Древните гърци вярвали,че мъртвите им близки могат да предскажат бъдещето им и с тази идея посещавали Некромандио, където се подлагали на специална подготовка за среща с починалите си близки.

Река Ахерондас се намира в района на Парга и се влива в Йонийско море при древното селище Амудия. Реката е световноизвестна с митовете, които се разказват за нея.

Името Ахерондас идва от думата (ахос), която означава тъга. То произтича от вярването, че по нея са преминавали душите на умрелите, за да достигнат до подземното царство на Хадес. Те били предвождани до там от Хермес, който ги предавал на стария лодкар Харон. Той от своя страна прекарвал душите на умрелите с ладията си до езерото Ахеруса. Ахерондас е реката на смъртта приела в коритото си и водите на река Стикс.


Villa Vera Сивота, Епир
Виж на картата
Aspri Villa Apartments Амудия, Превеза, Епир
Виж на картата
Anemelia Hotel Apartments Луца плаж Превеза, Епир
Виж на картата
DaLUZ Boutique Hotel Псатзаки Превеза, Епир
Виж на картата
Camping Kalamitsi Каламици Плаж, Превеза, Епир
Виж на картата