Елафонисос остров

Елафонисос е сравнително малко познат остров, разположен в област Лакония, Югоизточен Пелопонес. За своите само 19 квадратни километра площ, островът е наситен с толкова много миналото и толкова много истории, че лесно привлича истинските пътешественици, онези, които търсят неизвестното, различното, тайнственото. Онези, които търсят усещането на откриването и умеят да оценяват специалните места. А Елафонисос е точно такова място.

В миналото островът е бил свързан с материка. Бил е полуостров на Пелопонес. С течение на годините вълните разрушават тази връзка със земята и оставят след себе си пясъчен провлак, където водата е само няколко стъпки в дълбочина. Пътуването с лодка между Пелопонес е Елафонисос разкрива една от най-причудливите и примамливи гледки – в плитчината на провлака, слънцето играе с морето, лъчите достигат дъното и се отразяват в пясъка. Така създават вълшебна, феерична гледка, която примамва да скочиш от лодката и откриеш чудната й тайна.

Първите обитатели на Елафонисос са още от неолита. Според антрополозите, това са били и първите хора, населявали територията на Гърция. Оказва се, че този малко известен остров има толкова много значение... По късно, гръцкият пътешественик и писател Павзаний спомена острова в писанията си. Описва статуите на Артемида – богината на лова, разположени на Елафонисос. Разказва истории за лова на елени...

Елените са тези, които дават името на Елафонисос. Наименованието идва от гръцката дума за елен (Ελάφι). Според Павзаний, ловът на елени направил острова толкова известен, затова всички започнали да го наричат Островът на елените.

Откъде са дошли елените на Елафонисос? Затова говорят само легендите. Според най-популярната, преди много години, далече в миналото до острова акостира кораб, превозващ елени. Бременна кошута успява да избяга на брега и да се скрие на острова и така постепенно се създава популация от елени в специален червен цвят, т.нар. червени елени.

През 16 и 17 век всички моряци, кръстосвали средиземно море, знаели остров Елафонисос. Ежедневно в негови води преминавали десетки кораби, а наоколо върлували пирати и корсари.

И днес Елафонисос пази своите легенди, разказва ги на всеки гост с прибоя на вълните, с топлия вятър в клоните на дърветата с всяка песъчинка на красивите си плажове.

А, плажовете на този малък остров се славят като едни от най-добрите в Гърция - дълги плажни ивици с мек бял пясък, окъпан в искрящия тюркоаз на морето. Сред най-добрите гръцки плажове е Сими. Той е и един от малкото плажове в страната, на които къмпингуването е позволено. Водата около острова е подходяща за гмуркане – кристалната й чистота разкрива приказните гледки на подводния свят.

Самият остров, съхранил традициите и културата си живее в собствен ритъм, откъснат от останалия свят. Тук времето тече бавно, морето не реве, а шепне – идеално място за бягство от шума на градския живот. И идеално място да се насладите на гръцката кухня – уютни таверни поднасят току що уловена риба, хладно узо или ципуро, примамливи мезета от сирене, маслини, скариди... Чудесен завършек на един ден под слънцето на Елафонисос...

До острова има автобусна и фериботна връзка от Неаполис и самолетен полет до съседния остров Китира.