Драма

Град Драма се намира в Егейска Македония до границата с България, между Кавала и Серес. През областта преминава река Места, или както гърците я наричат Нестос, заобиколена от планински върхове. Само на 35 километра от Егейско море, Драма е континентална част от Гърция, известна с прекрасната си природа. Градът буквално е построен върху вода откъдето произлиза и името му. Места и стотиците й притоци създават чудни лабиринти от искряща вода, по склоновете на планините се катерят уханни гори, сред които брезови и смърчови – уникални за Гърция. Десетки пещери примамват с мистичните си тайни, а реките спират своя бяг в няколко язовира.

Регионът на Драма е магически с величествени върхове, цветни равнини, внушителни клисури, същински рай за онези, които се вълнуват от природата.

Областта на Драма е населяван още от много дълбока древност. В пещера на река Ангитис са открити следи от обитатели от преди 30 000 години. Срещат се останки от неолитни селища и след това, местността доказва разнообразието на обитателите, чрез следите, които са оставили след себе си – тракийски светилища, византийски и османски постройки. Богатството на местните обичаи и традиционни паметници се корени в почитането на бог Дионис, обогатени от културата на бежанци от Понтос, Тракия и Мала Азия, за да се образува фолклор уникален по своята същност и толкова жив, че оцелява и до наши дни. Тази удивителна природа, това вълнуващо минало и това примамливо настояще са истинско предизвикателство за модерния турист, който търси различен начин на почивка – трекинг, ски, алпинизъм, фотография или просто почивка, далече от работата и ежедневието. В областта Драма е особено развит т.нар. селски туризъм, който за гостите е начин за бягство от градовете, а за местните да развиват региона и същевременно да съхраняват традициите си. Тази възможност за почивка дава близък контакт с природата, досег със забравен от поколения опит в дейности като приготвяне на хляб, ръчно тъкане, езда, живот в спокойно, равномерно темпо, управляван от изгревите и залезите. Местните жители по този начин съхраняват традициите в паметта на поколенията и запазват занаятите, които днес не намират реални приложения.