Делфи

Делфи е град в Гърция. Намира се в днешния ном Фокида. Градът е археологически комплекс и модерен град, който е разположен на югозападния склон на планината Парнас. Делфи е популярна и желана туристическа дестинация.

През град Делфи минава главният път, който свързва градовете Амфиса, Итеа и Арахова. Основните улици на града са тесни и в повечето случаи еднопосочни. Населението на града е 2 372 души.

Основните забележителности на града са Делфийския археологически музей, който се намира в източната част на града и Gymnasium. Gymnasium представлява здание за тренировка на състезатели в публични игри. Също така Tholos, светилището на Атина Палада. То представлява кръгла сграда, която е конструирана през 380 – 360 година преди Христа. Състои се от 20 Дорийски и 10 Коринтски колони.

Според гръцката митология комплекс Делфи е мястото на Делфийския Оракул – Пития, който е оракул в класическият гръцки свят. Чудовищният змей Питон пазел извор. Това било мястото на което трябвало да се извършват пророчествата. Аполон убил Питон и от там дошло името му Аполон Пинтийски. Това поставило началото на Пинтийските игри, които са предшественици на днешните Олимпийски игри.


Acropole Delphi Hotel Делфи, Централна Гърция
Виж на картата