Крит

Точно на кръстопътя между изтока и запада, на мястото, където се срещат Европа, Азия и Африка в южната част на Егейско море се намира най-големия гръцки остров – Крит. Най-разнообразния, най-различния, най-уникалния и самобитния сред островите, Крит е магическо място – на миналото и настоящето.

Дългата история на Крит

Остров Крит се смята за една от териториите в Европа, с най-ранни заселници. След разкопки в Елефтериа са открити следи от обитатели още от Неолита. Но това, с което е известен острова е великата Минойска цивилизация, създала двореца Кносос, лабиринта на Минотавъра – чудовището с тяло на човек и глава на бик и първите крила, с които човек е успял да полети в небето. На Крит е живял прочутия архитект и конструктор Дедал и неговия син Икар, първия човек, успял да полети с крила, изработени от баща му. Именно Крит се свързва с името на великия цар Минос и историята на Тезей и Ариадна.

Извън древногръцките легенди обаче, има някои неоспорими доказателства. На територията на целия остров се срещат древни реликви, доказателство не само за присъствието, но и за величието на минойската цивилизация, развивала се през 2600 г.пр.Хр. до 1100 г.пр.Хр., когато внезапно е унищожена, предполага се от изригване на вулкана на остров Санторини, образувал мощни ударни вълни, помели живота на Крит.

Минойците са притежавали могъща военноморска империя със силен флот и добра търговия. Пътували са из Средиземно море, разменяли са стоки и занаяти. Културата, изкуството и архитектурата били добре развити и това може ясно да се види в руините, останали след тях. Минойците притежавали империя от дворци, като Кносос и Фестос и толкова ярък начин на живот, че е оставил незаличими следи столетия след себе си.

След минойците Крит продължава своя живот. Заселен е отново. Има много силен дорийски период с уникални оръдия на труда и първите метални артефакти.

През 67 година островът е завладян от византийците, чиято заслуга от този период (до 824 г.) е покръстване на населението в християнската религия и вплитане на две култури в едно цяло. Тогава Крит е завладян от арабите. За повече от сто години още една култура, различна от първите две оставя част от себе си в традициите, ритуалите и изкуството на острова. Именно те основават град Ираклион – днес столица и главен град на Крит.

През 961 година отново се връщат византийците и Крит става част от огромната империя. Но по това време в Европа животът се променя, християнския свят насочва поглед към Божи гроб и започват кръстоносните походи. По време на Четвъртия кръстоносен поход, Константинопол е завладян, Византийската империя губи много от териториите си, а остров Крит е продаден на венецианците. Последните оставят много ясни следи в архитектурата и изкуството на Крит, като добавят към създадения вече колорит и своите знания и умения, различни и уникални.

За културата и изкуството на острова, изиграва огромна роля едно друго събитие. През 1453 година Константинопол е завладян от турците. Всички художници, учени, хора на изкуството, събрани в града и участвали в изграждането му са принудени да напуснат Великия град и да потърсят подслон на остров Крит. Това е период на разцвет за острова, когато изкуството се развива. По това време на Крит е роден художника Ел Греко.

За острова следват двеста години турска окупация, за да бъде обявен за автономна държава през 1898 от Великите сили, а през 1913 година се обединява с Гърция.

През всичките тези столетия Крит научава много, всеки от окупаторите взима и оставя след себе си, създавайки една различна, неповторима култура, високо ниво на развитие на занаятите и изкуството и изключително силния, свободолюбив дух на хората. Всеки период на окупация е свързан с бунт и революционна дейност. Месните хора запазват желанието си за свобода.

Изкуство и занаяти

Остров Крит има уникално занаятчийство, особено керамика, бродерия и ювелирно майсторство, събрало най-доброто от различи култури - византийската, арабската, турската, венецианската, гръцката.

Изключително интересни са местните танци и музика. И днес на празниците на острова и в някои ресторанти (специално за туристите) могат да се наблюдават типичните критски танци като пентозалис, ханиотикос, малевизиотикос и др. под акомпанимента на цигулка, критска лира и лауто (инструмент подобен на лютня). Много съвременни музиканти от острова използват лауто и лира в творбите си, толкова дълбоко в традициите е залегнал звукът, който създават.

Много от известните писатели и художници на Гърция са родени на Крит или имат критски произход. Сред тях се нареждат имена като художниците Ел Греко и Михаил Дамаскинос, писателят Никос Казандзакис, поетът Одисеас Елитис, композиторите Микис Теодоракис и Янис Маркопулос, както и много други.

Релеф и география

Остров Крит е пресечен от висока планина от изток до запад. Тя обособява характерния, разнообразен релеф – високи върхове като Иди и Пахнес, плодородни плата като Ласити и Омалос, дълбоки пещери като Диктайон и Идайон, равнини като Мессара и дефилето Самария, известно с приказните си гледки. И всичкото това богатство обрамчено то 1000 км брегова ивица с многобройни полуострови, заливи и пясъчни плажове. Главен и най-голям град на острова е Ираклион. Следван от Ханя и Ретимно.


Villa Alantha Микро Вати, Агиос Николаос, Крит
Виж на картата
Eva Suites & Apartments Агия Марина, Област Ханя, Крит
Виж на картата
Pyrgos Beach Hotel Малия, Област Ираклион, Крит
Виж на картата
Perla Hotel Apartments Агия Пелагия, Област Ираклион, Крит
Виж на картата
Vangelis Villas Агиос Николаос, Област Ласити, Крит
Виж на картата
Seafront Apartments Аделианос Кампос, Област Ретимно, Крит
Виж на картата
Nontas Hotel Apartments Като Даратсо, Област Ханя, Крит
Виж на картата
Papadakis Apartments Георгиуполис, Област Ханя
Виж на картата
Camping Creta Като Гувес, Област Ираклион, Крит
Виж на картата