Корфу

Корфу е вторият по големина Йонийски остров. Намира се в близост до брега на албанския град Саранда, от който го дели проток с широчина между 3 и 23 км. Островът има площ 641 кв.км., дължина 58 км. и широчина 27 км. в най-широката си част.

Северната му част е планинска, а южната - равнинна. Най-висок е връх „Пантократор“ с височина 906 м. Бреговете му са заобиколени от три морета: на запад - Йонийско море, на север - Адриатическо море, на юг - Средиземно море. Интересното му местоположение обуславя уникален, благодатен климат.

Островът има богата история. Подобно на всеки гръцки остров, и той е свързан с древногръцката митология, и по-точно с поредното похождение на Посейдон. Той бил влюбен в Керкира, дъщеря на Азоп (речен бог) и речната нимфа Менопа. С помощта на Зевс, Посейдон я отвлича и я завежда на безименния дотогава остров. В израз на любовта си той кръщава острова на нейно име. Ражда им се син — Феакс.

За него през вековете са се водели непрекъснати борби. Владян е от римляните, Византия, Венеция, Неапол, Франция, Австрия, Русия (тогава в съюз с Турция), Англия. През 1864 г. Англия отстъпва доброволно острова на Гърция, без никаква външна намеса.

Най-големият град (население 28 185) също се казва Корфу (Керкира) и е разположен на източния бряг. Градът е избран за обект на световното културно и природно наследство на Юнеско през 2007 г. Основание за това е, че „този град-пристанище, доминиран от двете крепости от венециански произход, представлява архитектурен ансамбъл със значителна и универсална стойност поради своята автентичност и цялостност“. Цялостното оформление на фортификациите е запазено и в него се откриват следи от венецианското владение, включително старата цитадела и новото пристанище, а към тях са добавени нововъведенията на британския период. Настоящият им вид е от 19 и 20 век. Градската архитектура и строителство има нео-класически характер.

Определя се като един от най-привлекателните за почивка острови, с неговата зашеметяваща естествена красота, ярко червени залези и тюркоаз но смарагдови плажове.


Venetian Manorhouse Барбати, Корфу
Виж на картата
Villa Marieleta Агиос Стефанос, Корфу
Виж на картата
Villa Athena Афионас, Корфу
Виж на картата
Erkina Villas Калами, Корфу
Виж на картата
Hotel Mareblue Beach Перитхиа, Корфу
Виж на картата