Атина

Гръцката столица е един от най-старите градове в света с над 3400-годишна документирана история. Името й произхожда от името на древногръцката богиня на мъдростта и войната Атина. Градът е известен по целия свят като люлка на велика цивилизация и мястото, където са се родили демокрацията, науката и философията. През 1834 г. Атина става столица на съвременната гръцка държава и за два века се превръща в модерен и атрактивен мегаполис. Очарователен и красив, градът е и важен политически, културен, икономически и транспортен център, който с прилежащите му квартали и Пиреа приютява около 5 млн. жители.

Голяма част от историческия център е преобразувана в три-километровата пешеходна зона, най-голямата в Европа, която отвежда до голям археологически парк, представляващ до голяма степен реконструкция на древния пейзаж. Пътуването през историята започва от храма на Зевс (6 в. пр. н. е.), един от най-големите в древността и в близост до арката на Адриан (131 г.), който представлява символичен вход към града. Оттам пеша по улица Дионисиу Аеропагиту от южната страна на Акропола се стига до древния театър на Дионис (5 в. пр. н. е.), където са представени повечето творби на Софокъл, Еврипид, Аристофан и Есхил. Продължавайки надолу се стига до руините на Асклипийон (5 в. пр. н. е.), откъдето се разкрива гледка към Античния театър Одеонът на Ирод Атикус (Odeon of Herodes Atticus), построен през 161 г. На тази сцена с невероятна акустика се провеждат концерти, театрални постановки и ежегодните изпълнения на Атинския фестивал.

Оттук започва изкачването до свещения хълм Акропол - мястото на някои от най-значимите шедьоври на световната архитектура и изкуство, най-известен от които е храмът Партенон. По времето на Перикъл и т.нар. “Златни години” гръцката цивилизация бележи изумителен възход. Перикъл започва един амбициозен строителен проект, който превръща Атина в най-големия културен център. Именно от този период са и най- забележителните архитектурни шедьоври на Акропола – Партенонът, Ерехтионът и Храмът на богинята Нике.

Партенонът е сред най-значимите паметници на древногръцката култура. Той е построен в периода 447-438 г. пр.Хр. на мястото на друг храм, разрушен при завземането на града от персите. Посветен е на Атина Палада - богинята-покровителка на града, като дорийски храм с йонийски елементи. През 6 век е превърнат в християнска църква и е добавена апсида от източната страна. По-късно храмът претърпява поредната си метаморфоза - джамия, което предполага изграждането на минаре. През 1687 г. по време на битките за град Атина турците използват сградата като склад за барут, в следствие на което голяма част от него е разрушена. Храмът Ерехтион се намира в северната част на Акропола, издигнат на мястото, където Атина и Посейдон са избрали името на града през периода 421 - 406 г. пр. Хр. Партенонът се смята за шедьовър на древногръцката архитектура и символ на гръцкия гений. Акрополът е включен в листaтa на защитените от ЮНЕСКО обекти на Световно културно наследство през 1987 г.

Назначеният през 1799 г. за посланик на Великобритания в Османската империя лорд Т. Елджин получава разрешение от султана да откъсне и изнесе извън империята фризовете на храма. От 1802 до 1812 г. огромна част от скулптурното наследство на Партенона е разграбено и пренесено във Великобритания и изложено днес в Британския музей. Миналата година отвори врати новият музей на Акропола. Отдавна чаканото събитие за пореден път повдигна въпроса за репатрирането на заграбените и отнесени в Лондон фризове от Партенона.

Само на 300 м от свещената скала на Акропола стои впечатляващият нов музей на Акропола, едно от най-новите архитектурни произведения в Атина. Изработен е от стомана, стъкло и бетон и съхранява 4000 безценни находки от паметниците на Акропола, които представят историята на Атина. Днес новият той заема обща площ от 25 000 кв. м. с изложбено пространство 14 000 кв. м. - десет пъти повече от това на първоначалния музей на хълма Акропол. През ноември 2010 година Новият Музей на Акропола спечели конкурса за за най-добрия музей в света организиран от Асоциацията на журналистите във Великобритания.

Слизайки от Акропола пътят води до Ариос Пагос (Areios Pagos), който е най-древната сграда за правораздаване в света. Срещу него е хълмът Филопапу със своите красиви калдъръмени малки пътища и паметника Роман. Наблизо се намира хълмът Пникс, където гражданите на древна Атина, са използвали за да сглобяват и да упражняват демократичните си права. По пешеходния път, може да се стигне до Древната Агора, която е била търговски, политически и религиозен център на древна Атина. Едно посещение на археологическия обект ще ви даде възможност да се запознаете с работата на класическата атинската демокрация.

Синтагма и Омония са основните централни площади на града. Те са свързани помежду си с булевардите Панепистимиу и Стадиу, покрай които се издигат някои от най-красивите сгради в неокласически стил. Синтагма, както гърците наричат зоната около площада, е сърцето на града. Доминираща на площад Синтагма е сградата на гръцкия парламент. Пред нея се намира паметникът на Незнайния войн, охраняван от облечените в традиционни носии президентски гвардейци, наречени Евзони или Цолиадес. Смяната на караула на всеки час става с кратка церемония, която е атракция за туристите. Сред другите забележителности в околността са Националната градина, Запио и митрополитската катедрала на Атина. В близост е Панатинаико (Калимармаро) стадион, където са проведени първите олимпийски игри в съвременната история (1896 г.).

От площад Омония лъчеобразно започват пет основни артерии на града. Булевард Патисион е един от тях. Оживена улица с интересни сгради, сред които са неокласическите постройки на Политехническия университет и Националния археологически музей, който се нарежда сред водещите музеи. В него се съхраняват редки и ценни предмети на изкуството от времето на неолита до римската епоха. В близост до музея е площад Ексархия - очарователен и много оживен квартал, традиционно място за срещи и средище на много студенти и художници. От Ексархия, пресичайки квартал Неаполи, можете да се изкачите на зеления хълм Ликавитос. От върха се открива гледка към целия град Атина до Пирея и морето. От едната страна на хълма е квартал Колонаки, който се смята за "най-аристократичната” част на атинския център. Из улиците му се намират най-скъпите бутици, предлагащи марки от висшата мода, безброй кафенета, модерни ресторанти и барове, в които кипи живот денонощтно. Освен това си струва разходката през централната улица с арт деко и арт нуво къщи. Наблизо преминава един от най-грандиозните булеварди на Атина Василисис Софиас, доставящ естетическа наслада със своите красиви емблематични сгради. На него се намират множество музеи, сред които са Музеят на Цикладското изкуство, Бенаки, Византийски и християнски музеи, Военният музей, Националната галерия.

Площад Монастираки е от най-оживените туристически места в града. Заобиколен от известните търговски улици, той е отправна точка за разходка в Стария град - Плака под Акропола.

Монастираки прилича на град в града. Времето сякаш е спряло по тесните улички на този красив квартал, спомняйки си за доброто старо време. Въпреки че зоната следва съвременния темп на градския живот, тя е запазила стария си чар, предлагайки на туристите изобилие от преживявания. Плака е уникална историческа част със сложна плетеница от улици, повечето от които са прекарани според древния план на града. Тук мигновено се усеща, че кварталът не се е променял сякаш от векове. Свидетелство за това е преди всичко архитектурата – по малките китни улички се редят сгради в древни и византийски стилове.

В южните предградия на града, разположени на брега на Сароническия залив, на мястото на старото летище се планира изграждането на голям парк за отдих, в който ще бъдат включени спортните съоражения, изградени за Олимпиадата. От тук започват и организираните плажове, в красивите заливи. В района има големи търговски центрове и през лятото отварят най-известните нощни клубове.

В предградието Маруси на север от центъра са съоръженията на Олимпийския стадион и прилежащите му атлетични съоражения, в които се проведоха по-голямата част от спортните събития по време на Олимпийските игри в Атина през 2004. Кифися е един от най-атрактивните северни квартали на Атина, потопен в зеленина с красивите си вили и впечатляващи имения, елегантните бутици и заведения.


Oasis Hotel Глифада Атина, Атика
Виж на картата
Hotel Plaka Атина, Атика
Виж на картата
Pan Hotel Атина, Атика
Виж на картата