Андрос

Андрос е най-северният остров в групата, известен с пясъчните си плажове, скалисти крайбрежни ивици, планински вериги, плодородни равнини и огромно изобилие от потоци .

Разстоянието от пристанище Пирея в Атина до острова е 89 морски мили, а от Рафина – 36. Площта на острова е 373 кв. км.

Основно пристанище е гр. Гаврио. Пристанищата в Бтаси, Хора и Корти са подходящи предимно за риболовни и туристически цели.

Главен град е Андрос или Хора, както го наричат местните (разположен в югоизточната част на острова). Градът е интересно съчетание между средновековни, неокласически и цикладски сгради, тесни улички свързани с аркади, красиви църкви, музеи, магазини и кафенета. Централната търговска улица, по която са разположени заведения и магазини, е превърната в пешеходна зона и е затворена за автомобили. На главния площад са разположени Археологическият музей, Морският музей и Музеят на модерното изкуство, където са представяни творби на художници като Пабло Пикасо, Матис, Кандински, Марк Шагал, Хенри Мур, Тулуз – Лотрек, Хуан Миро и други. Забележителност за града са: замъка, който днес е в руини и църквата „Палатиани”, оградена от стените му.

Интересни за посещение на острова са кулата „Св.Петър” (гр. Гаврио), църквата „Архангел” (с. Месария), „замъкът на Старата госпожа”, (с. Фанеромени), манастирите „Зоодохос Пиги” (Батси) и „Свети Никола” в (Апикия), древната столица на острова град - Палеополи (16км. западно от гр. Хора) и Геометричните храмове в праисторическото село Плака.

Впечатляваща гледка представляват „терасите” – каменни стени изградени в миналото за да предпазват почвата от ерозивната сила на водата и вятъра. Днес те са изоставени заради механизацията на селското стопанство.