Аморгос

Аморгос е най-източният остров на Цикладите, разположен относително близо до архипелага Додеканези. Голяма част от филма на Люк Бесон „ Big Blue” e заснет именно там.

Главно пристанище за острова е гр. Катапоя. Следващo по значение е гр.Аегиали - популярна точка сред младите заради оживеното крайбрежие и множеството кафенета и ресторанти. Зад Аегиали, точно на самата планина са „кацнали” три живописни селца Толария, Потамос и Лангада.

Столица на острова е град Аморгос или Хора, както го наричат местните. Градът е разположен в сърцевината на острова и е интересен с построения през XIIIв. замък, който днес се извисява от най-високата му точка.

На североизток от град Хора се намира един от най-забележителните църковни паметници на Гърция – манастира “Света Богородица”. Манастирът е изграден в основата на скала, а вътрешността му наподобява лабиринт – килиите на монасите са разположени на осем етажа, свързани помежду си с тесни каменни стълби, издълбани в скалата. От най-високата тераса се разкрива зашеметяващата гледка! Според една от легендите, манастирът е основан от византийският император Алексий I Комнин през 1088 г., а според друга – той е създаден от палестински монаси през IXв. , и едва по-късно е възстановен от Алексий I Комнин.

На 21 ноември се провежда шествие със Светата икона на манастира, което завършва с пищен празник - веселба, вкусни традиционни сладкиши и вино.


Pension Barbara Катапола, Аморгос
Виж на картата